In Miami organiseert World Society for the Protection of Animals (WSPA) een symposium over de miljoenen zeedieren die jaarlijks de dood vinden door grote hoeveelheden afval in zeeën en oceanen. Het evenement wordt gesteund door UNEP, het Milieuprogramma van de VN.

Vogel met plastic

Jaarlijks raken tussen de 57.000 en 135.000 zeehonden en walvissen verstrikt tussen het afval. Ook veel vogels en schildpadden zijn de dupe van zwerfafval. Vogels worden ziek omdat ze het plastic voor voedsel aanzien en het dus opeten. Het gaat zelfs om een derde van de onderzochte vogels.

De hoeveelheid plastic afval dat in de oceanen drijft wordt flink onderschat. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers recent ontdekt, nadat zij geofysische modellen hebben losgelaten op het probleem.

Kapitein Charles Moore is de man aan wie de ontdekking van de Great Pacific Garbage Patch wordt toegedicht. Een enorm gebied waarin afval van afgestoten visnetten tot tandenborstels rondzweeft tot het einde der tijden. Circulerende stromingen in de oceanen zorgen dat dit afval ophoopt, maar er niet meer weg komt.

Het laatst gepubliceerde rapport van oceanograaf Giorka Proskurowski en Tobias Kukulka stelt dat het probleem nog erger is dan wat Charles Moore destijds zag. Volgens Proskurowski duwt de wind een groot deel van het plastic onder water, waardoor waarnemingen onderschat worden. Waarschijnlijk zit er 2,5 keer meer plastic in de oceanen dan wat tot nu toe uit oppervlakteonderzoek is gebleken. Bij sterke wind kan dit zelfs 27 keer hoger liggen.

WSPA organiseert het symposium om meer aandacht voor dit probleem te vragen. Hopelijk worden ook oplossingen gevonden om het volume afval dat in de oceanen terecht komt te verkleinen en afval te verwijderen.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.