Vijf neushoornkalfjes in Zuid-Afrika zijn onlangs succesvol vrijgelaten in het wild. Hun moeders werden vermoord voor hun hoorns, waarna de weesjes zijn opgevangen. Na een revalidatieperiode van twee jaar zijn ze klaar voor het echte leven.

neushoornkalfjes
De vrijheid lonkt voor de vijf neushoornjongen | Foto: schermafdruk video

De neushoornjongen werden nabij Hoedspruit opgevangen door Rhino Revolution. Ze komen uit diverse reservaten en zijn van verschillende leeftijden. Voor hun vrijlating zijn ze allemaal onthoornd, om stropers te ontmoedigen. Phil Ovens van Rhino Revolution:

“We zijn bijzonder trots op dit prachtige eindresultaat. Een sprankje hoop in de stroperij-oorlog.”

De neushoornwezen groeiden op in een opvangcentrum dat niet toegankelijk is voor publiek en waar het menselijk contact tot een minimum beperkt is. Hierbij werd de missie van Rhino Revolution goed in het oog gehouden:

“Het is altijd het doel van Rhino Revolution geweest om de wezen op zo’n manier op te voeden dat ze weer in het wild kunnen leven als ongetrainde, zichzelf in stand houdende dieren.”

En er is meer goed nieuws omtrent de neushoorns:

In Kaapstad, in het Aquila Prive Game Reserve, is een wit neushoornkalf geboren. Omdat de neushoornstroperij maar doorgaat en de voortplanting bij neushoorns lang duurt (de draagtijd is 16 maanden), is elk nieuw neushoornleven zeer belangrijk voor het voortbestaan van het soort.

De moeder van het kalf is ook de moeder van neushoorn Osita. Osita is geboren op 31 december 2015 en verstoten door haar moeder. Osita is bijna klaar voor herintroductie in het wild. Volgens het team van Game Reserve heeft moeder neushoorn wel een goede band met dit kalf:

“Ze maken het allemaal goed en we merken een sterke band op tussen die twee. Dat is positief en dan ook een grote opluchting voor ons.”

Bron: Traveller24 ©Animals Today Sophie Janssen