Meerdere confrontaties met mensen overleefde hij, zelfs verwondingen door geweerschoten. Maar afgelopen week bleek dat de Sri Lankaanse mannetjesolifant met zijn kenmerkende slagtanden, Galgamuwa Dala Puttuwa, in november alsnog ten prooi is gevallen aan stropers.

mannetjesolifant
Galgamuwa Dala Puttuwa | Foto: schermafdruk video

Al een maand of twee was de markante olifant niet meer gezien, daarom kregen wildlifebeambten eind november het vermoeden dat Galgamuwa Dala Puttuwa gedood was. Toen twee verdachten werden gearresteerd die in het bezit waren van twee slagtanden, gingen alle alarmbellen af. De slagtanden van Galgamuwa Dala Puttuwa waren heel specifiek gebogen, net als de tanden in de aangetroffen buit.

Zoekactie
Een grote zoekactie werd op touw gezet om de olifant te vinden. Een team van een speciale politie-eenheid, 50 politie-agenten en 43 wildlifebeambten trof uiteindelijk het lichaam van de olifant in het Pallekele reservaat aan, in de buurt van de beroemde stad Kandy. Waarschijnlijk is het dier een week of drie eerder gedood.

De dood van Galgamuwa Dala Puttuwa is een grote schok en tijdens een bijeenkomst om het overlijden van de olifant te bespreken, liepen de gemoederen hoog op. Milieubeschermers geven de wildlifebeambten de schuld van de dood van de olifant en willen weten welke maatregelen genomen worden om de overige dieren te beschermen.

Arrestatie
Na de arrestatie van de eerste twee stropers die de slagtanden bij zich hadden, zijn nog eens zes verdachten gearresteerd tijdens een inval in Moragollagama door de Nikaweratiya Crimes Investigation Unit en de politie van Ambanpola. Op 12 december moeten de acht stropers voorkomen.

Mens-dierconflicten
Galgamuwa Dala Puttuwa was helaas regelmatig betrokken bij mens-dierconflicten. Meermaals raakte hij gewond bij confrontaties, zo werd hij zelfs beschoten. Hij kon niet goed meer zien: aan een oog was hij blind en in het andere was zijn zicht beperkt. Ondanks zijn slechte ogen kon hij door zijn goede reukvermogen voldoende voedsel vinden en flinke afstanden afleggen.

Tusker
Hoewel Afrikaanse mannetjesolifanten enorme slagtanden kunnen krijgen, is dat bij Aziatische olifanten veel minder het geval. Slechts 7% van de mannetjesolifanten in Sri Lanka krijgt slagtanden, en slechts 2% van de totale olifantenpopulatie is een ‘tusker’. Dit zijn oudere mannetjesolifanten met slagtanden die elk zo zwaar wegen als een mens. Op latere leeftijd groeien ze namelijk harder. Ian Redmond, bioloog en oprichter van Ape Alliance en The Gorilla Organization.

“De slagtanden van een olifant groeien in de laatste tien jaar van zijn leven harder dan in de eerste tien of twintig.”

Weer is de wereld een prachtdier armer, omdat voor sommigen de waarde van een olifant alleen in geld is uit te drukken.

Bronnen: Ada Derana, Newsfirst ©Animals Today Angelique Lagarde