In 2040 is 60% van het ‘vlees’ niet afkomstig van geslachte dieren, maar wordt het gekweekt in bioreactoren of vervangen door plantaardige alternatieven die naar vlees smaken. Dat zegt AT Kearney, een wereldwijd opererend consultancy-bedrijf.

vlees
Volgens een rapport van AT Kearney is in 2040 60% van het ‘vlees’ niet afkomstig van geslachte dieren. Kweekvlees en plantaardige vervangers nemen deze plek in | ©Angelique Lagarde/Animals Today

Veganistische vleesvervangers

Het rapport van AT Kearney, genaamd “How Will Cultured Meat and Meat Alternatives Disrupt the Agricultural and Food Industry?” is gebaseerd op interviews met deskundigen en gaat in op de ernstige milieueffecten van de veehouderij en toenemende bezorgdheid van consumenten over dierenwelzijn.
In het rapport staat vermeld:

“De grootschalige veehouderij wordt door velen gezien als een onnodig kwaad. Met de voordelen van nieuwe veganistische vleesvervangers en gekweekt vlees ten opzichte van conventioneel geproduceerd vlees, is het slechts een kwestie van tijd voordat ze een aanzienlijk marktaandeel veroveren.”

Er worden miljoenen dieren gefokt in de conventionele vleesindustrie en er gaat jaarlijks zo’n 850 miljard euro in om. De enorme milieueffecten van deze grootschalige productie worden steeds duidelijker door wetenschappelijk onderzoek. Van de enorme uitstoot tot de vervuilde rivieren en oceanen en de voor landbouwgrond verwoeste wilde habitats.

Bedrijven zoals Beyond Meat, Impossible Foods en Just Foods die plantaardige ingrediënten gebruiken om vervangende burgers, roereieren en andere producten te maken, groeien snel.

AT Kearney schat dat er $ 1 miljard is geïnvesteerd in dergelijke veganistische producten. Opvallend is dat de grootste geldschieters zich begeven onder de bedrijven die de conventionele vleesmarkt domineren. Beyond Meat heeft $ 240 miljoen opgehaald toen het bedrijf in mei 2019 naar de beurs ging en sindsdien is het aandeel meer dan verdubbeld.

Kweekvlees

Andere bedrijven werken aan het kweken van vleescellen in labs, om echt vlees te produceren zonder dieren te hoeven fokken en doden. Dergelijke producten hebben de consument nog niet bereikt, maar AT Kearney voorspelt dat gekweekt vlees op de lange termijn zal domineren, omdat het de smaak en het gevoel van dierlijk vlees beter weergeeft dan plantaardige alternatieven.

Carsten Gerhardt, partner bij AT Kearney :

“De verschuiving naar een flexitarische, vegetarische en veganistische levensstijl is onmiskenbaar. Steeds meer consumenten verlagen hun vleesconsumptie doordat zij bewuster raken van het milieu en dierenwelzijn. Voor gepassioneerde vleeseters betekent de voorspelde opkomst van gekweekte vleesproducten dat ze nog steeds van hetzelfde dieet kunnen genieten dat ze altijd hebben, maar met minder negatieve gevolgen voor milieu en dieren.”

Het rapport schat dat in 2040 35% van al het vlees zal worden gekweekt en 25% zal worden vervangen door veganistische alternatieven. Een van de redenen hiervoor is dat vleesalternatieven veel efficiënter zijn dan conventioneel vlees.

Bijna de helft van alle gewassen in de wereld wordt aan vee gevoerd, maar mensen eten maar 15% van de plantaardige calorieën in de vorm van vlees. Gekweekt vlees en veganistische vleesvervangers, zo meldt het rapport, behouden daarentegen 75% van hun inputcalorieën.

Het rapport meldt ook dat ongerustheid onder de consumenten over gekweekt vlees geen belemmering vormt. Dit blijkt uit consumentenonderzoek in de VS, China en India:

“Gekweekt vlees zal op de lange termijn winnen. In de overgangsfase zullen echter nieuwe veganistische vleesvervangers essentieel zijn.”

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel