Varkens die worden doodgeknuppeld met een grote houten knuppel, dan opengesneden met een mes, waarna ze leegbloeden en ze in een vat kokend water worden gesleept. Dit zijn schokkende beelden uit een fotoreportage van We Animals, een organisatie die met fotografie mensen bewust wil maken van hoe dieren tussen en met mensen moeten leven.

doodgeknuppeld
Uit een fotoreportage van We Animals blijkt op welke vreselijke manier varkens in een Thais slachthuis worden behandeld | ©We Animals

Fotografe Jo-Anne McArthur van We Animals heeft onlangs een undercover fotorapportage gemaakt van de aankomst en slachting van varkens in een Thais slachthuis.

De fotoreportage toont mannen met ontblote en bezwete bovenlichamen die varkens prikken, knuppelen, natspuiten en uitbenen. Ook zijn er foto’s van varkens die extreem opeengepakt staan in trucks, of over elkaar heen liggen op de betonnen vloer, op luttele meters afstand van de uitbeners. Hun lichamen vuil en de wanhoop in hun ogen af te lezen. In het slachthuis worden dagelijks 500 varkens gedood. McArthur:

“De eigenaar van het slachthuis vertelde dat hij ooit een groep dierenarts-studenten verwelkomde om het slachtproces te zien. Hij zei dat veel van de studenten moesten braken.”

De foto’s zijn te zien op de website van The Guardian (waarschuwing: schokkende beelden).

Volgens Kate Blaszak van World Animal Protection (WAP) is de manier hoe hier met dieren wordt omgegaan gebruikelijk in Thailand, maar ook in Cambodja, Indonesië, Laos, Myanmar en Vietnam. Slachthuizen in Thailand moeten zich wel degelijk houden aan voorschriften voor humaan slachten van dieren, maar die voorschriften worden nauwelijks opgevolgd en er wordt ook niet op gecontroleerd.

Blaszak:

“Soms worden de dieren elektrisch verdoofd, maar de apparatuur is vaak niet nagekeken en soms zelfgemaakt. Het wordt consequent verkeerd gebruikt en is daardoor volledig ineffectief, waardoor de dieren veel pijn ervaren.”

Goede praktische training en handhaving van de voorschriften kunnen volgens Blaszak deze problemen in het voordeel van alle betrokkenen oplossen.

“Over heel Zuidoost-Azië zijn humane slachtstandaarden en handhaving nodig voor alle diersoorten die worden geslacht, inclusief varkens, pluimvee, runderen en buffels, maar ook voor ganzen en eenden.”

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel