Op een Amerikaanse zuivelboerderij in Indiana zijn zeer schokkende beelden vastgelegd, waarop te zien is hoe medewerkers pasgeboren kalfjes ernstig mishandelen. De kalfjes – soms pas een uur oud – worden geslagen, rondgesmeten als lappenpoppen en op zo’n grove wijze met de fles gevoerd, dat ze bijna stikken. Het zijn zulke schokkende beelden, dat meerdere supermarkten de producten van de zuivelmaker al uit de schappen hebben gehaald. Ook is de eerste arrestatie van een van de medewerkers een feit.

Zuivelboerderij
Een lid van Animal Recovery Mission ging een aantal maanden undercover bij Fair Oaks Farm. Hieruit bleek dat de pasgeboren kalfjes ernstig mishandeld worden op de zuivelboerderij| ©strangebiology Flickr via Compfight cc

Fair Oaks Farms in Indiana is naast een enorme zuivelboerderij ook een familiepretpark, dat ook wel het ‘Disneyland voor agrarisch toerisme’ genoemd. Op de immens grote boerderij kunnen families zien hoe een moderne boerderij werkt, ze kunnen er verse boerenproducten consumeren en de boerderij belooft veel ‘family fun’. Maar achter de schermen zijn er nu beelden gemaakt die de boerderij én de zuivelindustrie in een heel ander licht zetten.

Undercover

De beelden zijn begin juni vrijgegeven door dierenrechtenorganisatie Animal Recovery Mission (ARM) en gemaakt door een van hun leden, die vorig jaar van augustus tot november undercover op de boerderij heeft gewerkt. Op de beelden is te zien hoe medewerkers pasgeboren kalfjes aan hun oren over het terrein slepen en ze vervolgens in hun plastic kalverhutjes smijten. De kalfjes worden geschopt en geslagen met melkflessen of met brandijzers. Ook is te zien hoe medewerkers de kalfjes geforceerd met de fles voeren, zo grof dat de kalfjes bijna stikken. Een andere medewerker is gefilmd, terwijl hij stond te stampen op het hoofdje van een kalf. De kalfjes worden rondgeslingerd als lappenpoppen, tegen de metalen omheining. Ook hoor je op de video de moederkoeien loeien als hun kalf van ze wordt afgepakt, je ziet de smerige stallen waarin ze leven, de overvolle transporttrucks en de bloedhitte (38 graden) waarin de kalfjes soms in hun hutjes liggen.

Waarschuwing: de beelden zijn zeer schokkend:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Oprichter van Fair Oaks Farms, Mike McCloskey, is al met een statement gekomen, waarin hij claimt dat dit nooit meer mag gebeuren. Vier medewerkers die op de beelden te zien zijn, zijn al ontslagen. Maar ondanks dat de oprichter zegt geschokt te zijn, zijn deze beelden volgens de undercover filmer slechts een klein percentage van de gefilmde mishandelingen op Fair Oaks Farms. Dat blijkt ook wel, want ARM komt een week na het verschijnen van de vreselijke beelden met de kalfjes met nieuwe beelden, waarop te zien is dat ook de volwassen koeien zwaar worden mishandeld op de boerderij.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Arrestatie

Na het verschijnen van de beelden is de politie is een onderzoek gestart en inmiddels is een van de verdachten gearresteerd, dit meldde Newton County Sheriff’s Office vorige week woensdag. Het gaat om de 36-jarige Edgar Gardozo-Vasquez. Hij wordt beschuldigd van dierenmishandeling en het martelen of verminken van een gewerveld dier, een zware misdaad. Volgens de Sheriff’s Office staan er nog twee arrestatiebevelen uit voor twee andere verdachten in deze zaak, Santiago Ruvalcaba Contreros en Miguel Angel Navarro Serrano.

Fair Oaks Farms is een van de grootste zuivelondernemingen in de Verenigde Staten en prijst zichzelf vaak als een ‘raam naar de agrarische wereld’, door zogenaamde transparantie te geven aan het publiek in de dagelijkse gang van zaken op een zuivelboerderij. Op de website staat dat de dieren ‘altijd in goede handen zijn’.

Inmiddels hebben al meerdere supermarkten in de VS de Fairlife-producten – waarvoor Fair Oaks Farms een van de leveranciers is – uit de schappen gehaald. Het merk Fairlife wordt gedistribueerd door Coca-Cola.

Bronnen:

©Animals Today