In een nieuwe advertentie belicht PETA het wrede beleid van Air France om apen te vervoeren naar laboratoria. Schiphol, waar de luchtvaartmaatschappij op vliegt, keurde de advertentie af.

Air France
Afbeelding van advertentie PETA

Te ‘controversieel’ om van de grond te komen
Een nieuwe advertentie waarin een aap in een kooi is afgebeeld met de woorden: “Air France vervoert apen naar hun dood in laboratoria”, is afgekeurd door Schiphol. Air France vliegt op de Amsterdamse luchthaven en de NS vervoert dagelijks passagiers voor de maatschappij naar het treinstation van het vliegveld.

Tim Zijlstra, woordvoerder van PETA Nederland:

“De advertentie van PETA is blijkbaar te ‘controversieel’ terwijl het simpelweg laat zien dat Air France de enige grote luchtvaartmaatschappij in de wereld is die nog steeds apen naar laboratoria vervoert, waar ze worden opgesloten in kooien, vergiftigd, gesneden en gedood.”

Sommige primaten die naar laboratoria worden vervoerd door Air France komen van gruwelijke apenfokkerijen, terwijl anderen weggerukt werden van hun thuis en familie in het wild. De primaten worden in kleine houten kratten gepropt en vervoerd in donkere cargoruimtes – vaak zelfs recht onder de voeten van nietsvermoedende passagiers – soms wel bijna 30 uur aaneengesloten voordat ze hun uiteindelijke, dodelijke bestemming bereiken. In 2013 vervoerde Air France minstens 5.500 apen naar laboratoria in de Verenigde Staten en Europa.

Persbericht People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)