Van 12 tot en met 28 juni 2015 worden voor de eerste keer de Europese Spelen gehouden. Dit evenement vindt plaats in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Om de straten in Baku ‘schoon te maken’ schieten de autoriteiten straathonden dood om ze daarna in speciaal daarvoor provisorisch gebouwde ovens te verbranden. In totaal gaat het om zo’n 79.000 honden die voor de Spelen het veld moeten ruimen.

Baku
Zwerfhonden in Baku wachten op de dood | Foto: screenshot Meydan TV/YouTube

Het is niet de eerste keer dat Baku in de aanloop naar een groot evenement straathonden om het leven brengt. Ook voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival dat in 2012 in Baku werd gehouden werden dezelfde maatregelen genomen om de straten schoon te vegen.

De honden worden van dichtbij doodgeschoten. De omstanders die getuigen zijn van dit gruwelijke tafereel worden bedreigd als zij degene die de honden in opdracht van de overheid afslachten proberen tegen te houden.

Stoppen
PETA heeft een brief geschreven naar de Ambassadeur van Azerbeidzjan Mir-Hamza Efendiyev waarin zij hem heeft verzocht om de massaslachting van de straathonden te stoppen en in plaats daarvan een initiatief om de honden te castreren en steriliseren op te starten. Dit is namelijk de enige effectieve manier om het aantal zwerfhonden in Baku terug te dringen. Oprichter van PETA Nederland, Ingrid Newkirk, zegt over het afmaken van de vele honden:

“Baku staat in het midden van alle belangstelling in aanloop naar de Europese Spelen en het enige dat de wereld nu ziet zijn stapels brandende hondenbotten en pelzen die zwarte rook in de lucht spuwen. PETA roept de overheid van Azerbeidzjan op om dit bloedbad te beëindigen voordat de reputatie van dit prachtige land en de Europese Spelen nog meer daalt.”

In deze video wordt de verbranding van dode straathonden getoond (schokkende beelden):

Niet gehandhaafd
Ondanks de toetreding van Azerbeidzjan in 2007 tot de European Convention on the Protection on Pet Animals (Europees Verdrag inzake de bescherming van Huisdieren), waaronder de massale afslachting van straathonden zoals die in opdracht van de autoriteiten in Baku wordt uitgevoerd verboden is, kunnen de gruwelijke afslachtingen nog steeds plaatsvinden omdat het verdrag in Azerbeidzjan niet gehandhaafd wordt.

Bron: Panorama, PETA, Eurasianet ©PiepVandaag.nl Lianne Raat