Wakker DierUit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat de ergst geplofte plofkippen uit een stal, speciaal worden geselecteerd voor goedkope kipaanbiedingen bij Albert Heijn. Deze extra zware kipfilets – die worden verkocht onder het merk Euroshopper – worden verkregen door de zwaarste plofkippen in de slachterij apart te nemen van de andere kippen uit de stal. Plofkippen hebben ondermeer door hun overgewicht veel last van kreupelheid, voetzweren en borstblaren.

Wakker Dier:

“Het is gênant hoe Albert Heijn een extra slaatje probeert te slaan uit de ergst geplofte kippen uit een stal.”

Jumbo had ook dergelijke grote kipfilets, maar heeft aan Wakker Dier laten weten dat ze deze grote kipfilets vanaf deze week niet meer verkoopt.

Euroshopper grote kipfilet
Euroshopper grote kipfilet

De extra grote kipfilets van Albert Heijn zijn meestal afkomstig van de zwaarste plofkippen uit een stal. Op slachtleeftijd (van zes weken) worden alle kippen uit een stal gevangen en tegelijk geslacht. De meeste kippen uit zo’n ‘koppel’, vallen binnen de door de retail gewenste strakke gewichtsgrenzen en komen zo bij alle supermarkten terecht. Een klein deel van de kippen is echter zwaarder of lichter en daardoor minder gewenst. Een supermarkt kan ze hierdoor goedkoper inkopen. Albert Heijn maakt hier gebruik van en verkoopt de grote kipfilets weer onder hun goedkope merk Euroshopper, zo is aan Wakker Dier bevestigd. Ook Jumbo verkocht de grote filets tot deze week maar heeft aan Wakker Dier aangegeven hiermee te stoppen. Bij andere supermarkten heeft Wakker Dier ze niet als speciale ‘grote kipfilets’ in het schap aangetroffen maar kunnen ze zijn verwerkt in bijvoorbeeld bakjes kipfiletstukjes. Een gangbare kipfilet is rond de 200 gram. De grote kipfilets bij Albert Heijn zijn echter gemiddeld 233 gram (700 gram voor 3 filets). Doordat Albert Heijn de grote filets in haar winkels verkoopt als goedkoop speciaal product, stimuleert zij de vraag naar de zware filets. Dat stimuleert boeren weer om plofkippen op een nog zwaarder gemiddeld gewicht vet te mesten. Plofkippen hebben door hun extreem hoge gewicht veel welzijnsproblemen.

Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, de ‘plofkip’, het slechtst op dierenwelzijn. De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. In zes weken tijd groeien plofkippen van 50 gram uit naar een gewicht van meer dan 2 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950. Door deze zeer snelle groei, voornamelijk bereikt met genetische selectie, lijden veel dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes en wordt hun welzijn ernstig aangetast. De groei van de poten, het skelet en organen als hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Plofkippen leven met ongeveer 15 tot 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Door het leven in de eigen uitwerpselen, krijgen zij vaak last van pijnlijke voetzweren, hakblaren en borstblaren.

(foto: extra zware plofkip – ‘normaal’ 2300 gram)

Extra zware plofkip
Extra zware plofkip ©Wakker Dier

Persbericht Wakker Dier ©PiepVandaag.nl