Het Brabants Landschap heeft de noodklok geluid. Er zijn al meerdere keren steenuilenjongen uit nestkasten geroofd en het is volgens de stichting hoog tijd dat de staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, met een lijst komt van vogels die niet meer gehouden en verhandeld mogen worden.

Steenuilenjongen
Steenuil | Foto: Trebol-a [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Er werd al geruime tijd vermoed dat jonge steenuilen zonder pardon uit nestkasten geplaatst door Brabants Landschap, werden weggenomen. Dit werd bevestigd toen bleek dat de kasten voorzien van een slot, net zo makkelijk waren opengebroken. Volgens de stichting wordt het op deze manier wegroven van vogels uit het wild ingegeven door het feit dat het houden van bepaalde vogelsoorten in gevangenschap niet verboden is. In de tussentijd wordt bijna geen enkele Europese vogelsoort nog (succesvol) gefokt, zodat men dan maar wilde exemplaren wegplukt uit hun natuurlijke omgeving om te verhandelen via internet en op beurzen. Een zeer lucratieve bezigheid. Jochem Sloothaak van Brabants Landschap:

“Wat kun je ertegen doen? Dat is lastig. De wetgeving moet in ieder geval veranderen. Die staat toe dat het verhandelen van uilen met pootringetjes legaal is. De dieven maken hier gebruik van. Zij stelen een jong uiltje en doen gewoon een ringetje om het pootje.”

Weg met kooien

De stichting wil nu dat er eens en voor altijd actie wordt ondernomen en wel bij de bron. De overheid moet strenger op gaan treden tegen bepaalde vogelsoorten die in kooitjes mogen worden gehouden.

“Er zou een lijst moeten worden opgesteld van vogels die onmiddellijk uit gevangenschap moeten worden verlost.”

Om deze eis kracht bij te zetten, is men op WildlifeCrime.eu een petitie gestart, die op 4 oktober 2015 overhandigd zal gaan worden aan de Tweede Kamer.

De petitie is hier te ondertekenen.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl