De wolf is terug in ons veedichte land, maar niet voor lang als we niet nu stappen ondernemen. Bescherm de Nederlandse wolf en help mee een documentaire te maken om het onbegrip en de angst weg te nemen rond dit fascinerende dier. Laat de wolf niet nog een keer uitsterven!

Help mee de documentaire Wolf! te realiseren
Help mee de documentaire Wolf! te realiseren | Foto: publiek domein

De wolf is na 150 jaar terug in het Nederland en heeft ons veedichte land verkozen tot zijn verblijfplaats. Geweldig nieuws voor onze biodiversiteit, maar minder goed nieuws voor boeren. In Duitsland, waar naar schatting meer dan 100 wolven roedels leven, heeft de regering zojuist een nieuwe wet aangenomen dat het mogelijk maakt om alle wolven in de omgeving van aangevallen vee dood te schieten. In Nederland is dat op dit moment nog verboden, maar de Nederlandse boeren pleiten ook voor het afschieten van de wolven en vinden in de politiek steeds meer gehoor.

Antwoord op de vragen

De wolf wordt nu voor de tweede keer met uitsterven bedreigd, en dus moeten we nu handelen als we de wolf een kans willen geven. Hoe (on)gevaarlijk is het dier dat Nederland heeft uitgekozen om te blijven? Kunnen we de wolf leren om geen vee aan te vallen? Het zijn vragen die we gaan beantwoorden in de documentaire ‘Wolf!’.

Help mee de documentaire Wolf! te realiseren
Pootafdruk wolf | Foto: publiek domein

Er bestaat veel onwetendheid over dit prachtige roofdier waardoor we al snel tot dezelfde oplossing komen als in de 18e en 19e eeuw, namelijk afschieten. Karen Soeters, oprichter van House of Animals, bezoekt de grootste wolvenexperts ter wereld. Met hen gaat ze op zoek naar de Europese wolf, probeert ze zijn karakter te doorgronden en moderne oplossingen te vinden voor de Nederlandse situatie.

Documentaire

De documentaire heeft als doel te zorgen dat we ons niet door emotie laten leiden en de wolf voor de tweede keer laten uitsterven. Door op waardige en waarheidsgetrouwe wijze te spreken over de wolf, creëren we bewustwording bij een zo groot mogelijk publiek over wat de wolf nu eigenlijk voor een dier is. Het is een mooi dier, maar het is een roofdier. En het is een lerend dier. Wolvenkenner Diederik van Liere:

“Samen met House of Animals zijn we druk bezig met de voorbereidingen van een documentaire over wolven. Prachtige dieren. We willen graag verduidelijken dat samenleven met wolven goed mogelijk is. We kunnen leren met wolven om te gaan. Ons realiseren dat ook wolven leren en hun opvoeding geweldig belangrijk is. De documentaire is een pleidooi voor behoud van de wolven in Nederland. Als we ons bewust zijn dat wolven kunnen leren zich niet op schapen te richten, hebben we veel voor samenleven met wolven bereikt. Steun ons zodat we die documentaire kunnen maken.”

Door ons te verdiepen in de historie van dit dier, kunnen we zijn lerend vermogen begrijpen en oplossingen aandragen om met deze prachtige dieren te kunnen samenleven. Onze voorouders stonden in de 18e en 19e eeuw voor dezelfde uitdaging, en hebben de wolf op meedogenloze wijze volledig uitgeroeid. Zij hadden toen niet de kennis over de wolf die wij nu – dankzij de wetenschap – hebben. Ook beschikten zij niet over de technologische  mogelijkheden van vandaag. In Wolf! gaan we de uitdaging aan om te laten zien dat er in 2020 moderne oplossingen zijn om met de wolf samen te leven, zelfs in het meest veedichte land ter wereld.

In onderstaande video vertelt Karen Soeters over het belang van de documentaire, op dit cruciale moment in de geschiedenis, nu de wolf zijn comeback heeft gemaakt in Nederland:
.

.
Help mee de  documentaire Wolf! te realiseren middels een donatie via Cinecrowd. Alvast hartelijk dank!

Bron:

  • Persbericht