Bij het controversiële vuurstierfeest ‘Toro Jubilo’ in Medinaceli, Spanje, zakte de vuurstier van uitputting in elkaar. Van begin tot eind duurde het evenement 48 minuten. Dezelfde nacht overleed de stier aan een hersenbloeding, mogelijk na een botsing met een os. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis hebben undercoverbeelden gemaakt en diverse misstanden vastgelegd. Zij doen aangifte tegen de organisatoren en de autoriteiten.

vuurstier
Vuurstier zakt van uitputting in elkaar in Spanje | Foto: Aitor Garmendia / CAS International /AnimaNaturalis

Op zaterdagavond 12 november vond het van middeleeuwse oorsprong Toro Jubilo weer plaats. Dit is een uiterst wreed evenement met een stier, waarbij rond middernacht de hoorns van de stier met een brandbare stof worden bedekt en vervolgens in brand gestoken. De manier waarop het evenement plaatsvindt is sinds de middeleeuwen nauwelijks veranderd.

Al sinds de start van het stierenfeest had de stier een bebloede bek. Door verzet van het dier duurde het zeker tien minuten voordat het met ‘brandende hoorns’ losgelaten werd. Voor dieren vormt vuur instinctief een grote dreiging; de stier probeerde het te doven door met zijn hoorns op de grond te slaan. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Na 48 minuten zakte het dier in elkaar van uitputting. Hij stierf dezelfde nacht nog, mogelijk aan de gevolgen van een hersenbloeding na botsing met een os. Verslag van de dierenarts volgt nog.

Aangifte

AnimaNaturalis en CAS International hebben aangifte gedaan tegen de deelstaatsregering, de gemeente Medinaceli en de organisatoren van het vuurfeest wegens het niet volgen van de regelgeving voor spektakels met stieren van Castilië en León. Het dier kwam immers uit zijn verblijf met een bebloede bek. Het is verboden om het dier te slaan of te verwonden.

Vuurstieren vinden niet alleen plaats in Medinaceli maar ook elders in Spanje. Ook in Catalonië en de deelstaat Valencia worden zo’n 2.500 vuurstierfeesten gehouden. Er vinden in Spanje jaarlijks meer dan 17.000 stierenfeesten plaats per jaar. CAS International en AnimaNaturalis voeren momenteel het grootste onderzoek ooit naar de misstanden die in verschillende stierenfeesten in Spanje plaatsvinden. Ze willen dit dierenleed aan het licht brengen, niet alleen in Spanje maar ook daarbuiten. Daarnaast is de meerderheid van de Spanjaarden tegen dit soort evenementen met stieren die als controversieel beschouwd worden.

Subsidies

Tot slot ontvangen dit soort stierenfeesten gemeentelijke, regionale en nationale subsidies. Het fokken van de stieren wordt daarnaast gedeeltelijk gefinancierd met landbouwsubsidies van de Europese Unie. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten en feesten met stieren terecht komt. 130 miljoen is indirect afkomstig van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Teken hier de petitie van CAS en AnimaNaturalis tegen de wrede stierenfeesten in Spanje!

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer