Russische militairen zijn betrapt op het roven van dieren uit de lokale dierentuin in Cherson tijdens de terugtrekking van het voorheen bezette gebied. Hoofdrolspeler in dit voorval is Oleg Zubkov, eigenaar van de Belogorsk Lion Safari Park Taigan.

dierentuin
Oekraïne: Russen stelen dieren uit dierentuin | Foto: Pixabay

Uit de lokale dierentuin in Cherson zijn onder andere zeven wasberen, twee wolven, pauwen, een lama en een ezel meegenomen. Op videobeelden is te zien hoe Oleg Zubkov wasberen bij de staart pakt en in een kooi stopt en hardhandig een lama een bestelbusje in dwingt. Zubkov is de eigenaar van het safaripark in het geannexeerde schiereiland de Krim, tevens de grootste Europese broedplaats voor leeuwen en andere roofdieren.

Reactie Zublov

De beelden zijn aanvankelijk door het safaripark zelf gepubliceerd, maar zijn later weer verwijderd. Daarnaast gaan verschillende video´s inmiddels viraal op social media. Na het vele kritiek op het roven van de dierentuindieren en de hardhandige wijze waarop zij zijn behandeld, kwam Zubkov met een reactie. Bovendien zou het volgens de dief slechts om een tijdelijke evacuatie gaan. De dieren zouden terugkeren naar Cherson zodra Rusland het gebied opnieuw zou bezetten.

Oleg Zubkov:

“De wolven zullen het bij ons veel beter hebben: meer ruimte, zonnig weer op de Krim, en bovendien krijgen ze na de quarentaine een mannelijke partner.”

Oleg Zubkov:

“Wij beschouwen dit als een humanitaire missie. Voor onze dierentuin zijn ze niet van belang. We hebben zelf wolven en 75 wasberen. We zouden misschien wel wasbeervlees in blik kunnen produceren. Maar serieus: we hebben ze juist meegenomen om ze in leven te houden. De dieren zijn in goede handen.”

Reactie Oekraïne

De authoriteiten in Oekraïne hebben het stelen van de dieren sterk afgewezen. Het ministerie van Defensie in Oekraïne:

“De bezetters hebben vanalles gestolen uit Cherson: schilderijen uit kunstgalerijen, antiquiteiten uit musea, historische manuscripten uit bibliotheken. Maar de meest waardevolle buit is een wasbeer die ze uit een dierentuin hebben gestolen. Steel een wasbeer en sterf.”

Verwaarlozing

Zubkov zat tot eind oktober nog wegens dierenverwaarlozing in de gevangenis. Een van de tijgers uit het safaripark had namelijk een vinger afgebeten bij een 1-jarig jongetje. De opgelegde gevangenisstraf van twee jaar en drie maanden werd echter na drie maanden al opgeschort. De reden hiervoor is volgens Zubkov dat hij naar Cherson moest reizen om de dieren op te halen.

Russische media

In Rusland wordt de roof gezien als een troost in moeilijke tijden. Tot slot, de nationalistische Russische dichter en blogger Anna Dolgareva berichtte op Telegram dat het enige goede nieuws in verband met de overgave van Cherson was dat haar vriend er in geslaagd was om een wasbeer te stelen uit de Cherson dierentuin. Anna Dolgareva:

“We zullen de wasbeer niet teruggeven, en we zullen Cherson terugkrijgen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools