Het schieten met een paintballgeweer op Veluwse wolven moet van de voorzieningenrechter per direct stilgelegd worden, tot zeker volgende week. Sinds 27 oktober geeft Gelderland ontheffing om in Nationaal Park de Hoge Veluwe een wolf te verjagen, die door toedoen van het publiek tam is geworden.

Paintballgeweer mag niet tegen wolf ingezet worden
Paintballgeweer mag niet tegen wolf ingezet worden | Foto: publiek domein

De ontheffing is verleend door gedeputeerde staten van de provincie Gelderland en moest afgegeven worden omdat de wolf een beschermde diersoort is en niet verstoord mag worden. Door toedoen van mensen is de wolf in Nationaal Park de Hoge Veluwe niet meer schuw en moet dat nu bekopen met cowboypraktijken. Met behulp van paintballgeweren mogen handhavers sinds 27 oktober op het dier schieten om hem af te schrikken.
.

Paintballgeweer tegen mensvriendelijke wolf Hoge Veluwe

Ernstig letsel mogelijk door paintballgeweer

De Faunabescherming heeft aan de voorzieningenrechter gevraagd om de ontheffing te schorsen totdat de provincie op een bezwaarschrift van de Faunabescherming heeft beslist. Het gebruik van een paintballgeweer kan ernstig letsel opleveren, bijvoorbeeld wanneer de wolf in een oog wordt getroffen. Aangezien er al werd rondgelopen met een paintballgeweer was zaak dermate spoedeisend dat de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag tot een ordemaatregel besloot en ingrijpt. Er mag per direct niet met paintballgeweren op de wolf geschoten worden.

Op woensdag 23 november kijkt de rechter inhoudelijk naar de zaak. Daarna wordt besloten of het schieten op wolven met paintballgeweren alsnog voortgezet mag worden.

Bron:

Diederik van Liere: De nieuwe natuur spiegelt ons

©AnimalsToday.nl BVR