Om een door toedoen van mensen tam geworden wolf in Nationaal Park de Hoge Veluwe weer mensenschuw te maken, gaat de provincie Gelderland het dier met een paintballgeweer beschieten. De wolf kwam recent uitgebreid in beeld, vanwege de bizarre hoeveelheid natuurfotografen die het dier zowat omsingelden. Ook zou de wolf gevoerd worden zodat parkbezoekers hem kunnen zien.

Paintballgeweer tegen mensvriendelijke wolf Hoge Veluwe
Paintballgeweer ingezet tegen mensvriendelijke wolf Nationaal Park de Hoge Veluwe | Foto (illustratief): publiek domein

In oktober deed stichting De Faunabescherming al aangifte tegen de directie van De Hoge Veluwe, omdat het Nationaal Park zijn zorgplicht voor een beschermde wilde diersoort niet is nagekomen. Er zouden kadavers gevoerd zijn om de wolf of wolven dichterbij het publiek te krijgen. Hierdoor heeft in ieder geval deze wolf alle natuurlijke angst voor het publiek verloren en is tam is geworden. Dat er meer wolven gewend raken aan mensen die zich niet weten te gedragen wordt niet uitgesloten. De parkdirectie reageerde hierop dat ze ‘niets hebben aan een tamme wolf’.
.

.
Seger van Voorst tot Voorst, parkdirecteur van Nationaal Park De Hoge Veluwe, reageert nog altijd met de afgedraaide plaat dat ‘gaasknippende vandalen’ de wolf illegaal naar zijn Nationale Park hebben gebracht, en dat de wolven het alleen maar hebben voorzien op de moeflons. Maar volgens Niko Koffeman van De Faunabescherming is Van Voorst tot Voorst bewust uit op het creëren van een ‘probleemwolf’,  omdat dan meer ingrijpende maatregelen genomen kunnen worden.
.

Directeur De Hoge Veluwe wil wolven afschieten

.
Wolven zijn beschermde diersoorten en moeten met rust gelaten worden. Maar natuurfotografen doen zowat een moord voor een plaatje en trekken steeds massaler naar ‘bijzondere waarnemingen’. Wolven mogen niet gevoerd worden, of op enige andere wijze beïnvloed worden door de mens. Maar toch zijn er altijd mensen die wérkelijk voor de loop van een paintballgeweer horen te staan, in plaats van de wolf. En dan flats, flat, flats, als je je niet weet te gedragen. Kies je kleur…

Paintballgeweer tegen mensvriendelijke wolf Hoge Veluwe
Kies je kleur | Foto: publiek domein

Bronnen:

Westerse wolf behoeft omscholing

Karen’s blog: De te betwisten dood van 29 konikpaarden

©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur