Undercoverbeelden gemaakt door House of Animals laten zien dat grootschalige broodfok van puppy’s ook in Nederland nog steeds mogelijk is. Bij een illegale puppyfabriek in het Brabantse Eersel leven zeker 500 honden onder erbarmelijke omstandigheden, met veel te veel dieren op betonnen vloeren, in te kleine en vervuilde hokken. House of Animals doet deze week aangifte tegen deze malafide broodfokker.

Eersel
Ziek en verwaarloosd | Foto: ©House of Animals

House of Animals startte een onderzoek naar de praktijken van deze horrorfokker in Eersel, na ontvangst van verschillende meldingen over doodzieke puppy’s die hier werden gekocht. Ook is er contact met oud-medewerkers, die de schokkende feiten uit het onderzoek van House of Animals bevestigen. Karen Soeters van House of Animals:

“De hoeveelheid geconstateerde overtredingen is dusdanig groot en dermate ernstig, dat er geen andere conclusie kan worden getrokken dan dat er sprake is van ernstige dierenmishandeling, waaronder verwaarlozing en het onthouden van medische zorg.”

.

Eersel
Doodsbange slachtoffers van illegale broodfokker in Eersel | Foto: ©House of Animals

De hokken zijn naar alle maatstaven veel te klein voor de aantallen honden, die daardoor veel stress vertonen. De dieren liggen in hun ontlasting en urine en het drinkwater is ernstig vervuild. Ze krijgen rauw vlees, dat volgens ooggetuigen in de hokken blijft liggen bij temperaturen tot boven de dertig graden.

Illegale horrorfokker in Eersel ontmaskerd

In onderstaande video is te zien dat veel dieren er slecht aan toe zijn, in hun overvolle, vieze hokken:
.

.
Puppy’s worden in zo’n stressvolle, vieze en ongezonde omgeving niet gesocialiseerd. Op de undercoverbeelden zijn zeer getraumatiseerde honden te zien, met onder andere het kennelsyndroom, waarbij ze als een bezetene eindeloos rondjes draaien in hun hok.

Al deze dieren wordt essentiële zorg onthouden, in de vorm van aandacht, zoals honden nodig hebben om mensen te vertrouwen.

Eersel
Gebrek aan zorg en geen enkele vorm van socialisatie | Foto: ©House of Animals

Bij vier recent aangekochte honden blijkt onder andere dat ze verwaarloosd zijn, extreem angstig en diverse pijnlijke ontstekingen hebben. Ook dragen ze ziektes met zich mee die besmettelijk zijn voor mensen. Karen Soeters:

“Toen ik de eerste beelden zag van deze broodfokker, kon ik mij niet voorstellen dat dit in Nederland is. Bij deze fokker zijn de dieren productiemachines en gaat het er alleen om zo veel mogelijk geld te verdienen. Afschuwelijk en onbegrijpelijk dat hier niet keihard tegen wordt opgetreden. Het zijn Oost-Europese praktijken, maar dan in ons eigen Brabant.”

.

Eersel
Slachtoffer van de illegale broodfokker in Eersel | Foto: ©House of Animals

Het team van House of Animals bezocht de fokker in Eersel drie keer. Een undercoverteam deed een pseudokoop en liet daarna een medewerker infiltreren als vrijwilliger, om zo de afdelingen te kunnen bezoeken waar je als potentiële pupkoper niet komt.

Eersel
Oost-Europese praktijken in Eersel | Foto: ©House of Animals

De confrontatie

Uiteindelijk heeft Karen Soeters van House of Animals de fokker geconfronteerd met de beelden, waarop hij niet wilde reageren. De ‘pittige’ confrontatie kun je hieronder bekijken:
.

Aangifte

Uit stukken van de gemeente Eersel blijkt dat de fokker op de locatie van zijn bedrijf volgens het bestemmingsplan helemaal geen honden mag fokken. De erbarmelijke omstandigheden waaronder deze horrorfokker in Eersel dieren houdt, zijn voor Karen Soeters aanleiding om deze week namens House of Animals aangifte te doen bij de politie.

Eersel
Ziek slachtoffer van illegale broodfokker in Eersel | Foto: ©House of Animals

©AnimalsToday.nl | House of Animals