In Nationaal Park De Hoge Veluwe is een wolf waargenomen, die daar een aantal moeflons heeft gedood. De wolf is het park waarschijnlijk binnengekomen door gaten in het hekwerk, dat juist is neergezet om wolven tegen te houden, aldus de beheerder van het natuurgebied. De directeur van De Hoge Veluwe wil wolven het liefst afschieten.

Nationaal Park De Hoge Veluwe ontdekt door wolf
Nationaal Park De Hoge Veluwe ontdekt door wolf | Foto (illustratief): publiek domein

Het vermoeden bestaat dat het hekwerk vernield is om het park in Gelderland gratis te bezoeken, want anders moet je via de hoofdingang naar binnen, waarvoor een kaartje gekocht dient te worden. Beheerder Jakob Leidekker sluit tegenover de NOS ook niet uit dat de gaten gemaakt zouden zijn om de wolf vrij baan te geven, maar hiervoor is geen enkel bewijs. Het hek, met een lengte van 40 kilometer, zou derhalve net zo goed vernield kunnen zijn door stropers.

Nationaal Park De Hoge Veluwe
Moeflons | Foto: publiek domein

Tegenover de media noemt beheerder Leidekker het ‘rampzalig’ dat de wolf Nationaal Park De Hoge Veluwe is binnengekomen, want hij vreest voor de kudde van 200 moeflons, waarvan een aantal is doodgebeten. Moeflons komen van oorsprong voor op eilanden in de Middellandse Zee, zoals Corsica en Sardinië. Een eeuw terug zijn deze wilde schapen uitgezet in De Hoge Veluwe.

Wolf afschieten in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Directeur van het park, Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst, wil dat de moeflons worden uitgeroepen tot inheemse diersoort, waardoor er meer actie te ondernemen is tegen de wolf. Daarmee wordt afschot bedoeld. Hij is fel tegenstander van de wolf in ‘zijn’ park en is ook bang dat door de aanwezigheid van wolven edelherten meer in roedels gaan leven, waardoor bezoekers ze minder vaak zullen zien. Dat de wolf zelf een aantrekkingskracht zou kunnen hebben op bezoekers lijkt vooralsnog niet in het hoofd van de baron op te komen.
.

.
Terwijl de wolf elders op de Veluwe relatief vrij spel heeft en vooral wilde dieren op het menu heeft staan, blijkt weer hoe onnatuurlijk een ‘natuurgebied’ is met een hek eromheen. Zodra een roofdier anders dan de mens zo’n afgesloten gebied bezoekt zijn de rapen gaar en wordt er meteen gedacht aan afschot. Een bezoekje aan Nationaal Park De Hoge Veluwe krijgt daarmee een bittere bijsmaak.

Bronnen:

Wolven wenselijk gedrag aanleren is efficiënter dan een hek bouwen

©AnimalsToday.nl BVR