Met een hond leef je langer. Een studie van onderzoeken wereldwijd heeft opnieuw aangetoond dat mensen met een hond minder vaak hartklachten hebben en er beter van genezen. Ook heb je met een hond meer sociale contacten en minder kans op een depressie. Alleenstaanden hebben de meeste gezondheidsvoordelen van een hond aan hun zijde.

Met een hond leef je langer
Met een hond leef je langer | Foto: publiek domein

Een hond in huis betekent veel lichaamsbeweging voor zowel de baas als hond, belangrijk bij een hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk. Het uitlaten gebeurt door weer en wind; een verplichte lichaamsbeweging die erg goed is voor hart en bloedvaten van allebei. Dit resulteert in maar liefst 24 procent minder kans op een vroegtijdige dood door hart- en vaatziekten.

Het meest positieve effect is meetbaar voor alleenstaanden die een hond hebben. Na een hartaanval of ander kritiek ziekenhuisbezoek is de kans op overlijden 33 procent lager. Voor hondenbezitters die ook getrouwd zijn en kinderen hebben zorgt de hond nog altijd voor 15 procent minder kans op overlijden na een hartaanval.

Met een hond leef je langer
Verplichte lichaamsbeweging voor allebei | Foto: publiek domein

Minder somber

Mensen met een hond hebben vaker aanspraak in de buurt, vooral als dat ook hondenbezitters zijn en ze elkaar regelmatig zien tijdens het uitlaten. Alleenstaanden hebben om die reden minder de neiging om in een isolement terecht te komen. De kans op depressie door eenzaamheid neemt daarmee ook af en dat is goed voor de levensverwachting. Het dragen van de verantwoordelijkheid voor een ander levend wezen kan daar ook aan bijdragen, maar het omgekeerde gebeurt helaas ook, wanneer het dier door een alleenstaande wordt ervaren als een ‘handenbinder’ of de verzorging te duur is (geworden).

Het was natuurlijk al langer bekend dat contact met dieren een positieve uitwerking heeft op onze gezondheid. Zo worden in verpleeghuizen regelmatig dieren ingezet om dementerende ouderen een geluksmoment te bezorgen. Door het aaien van de zachte vacht van een kat of konijn worden mensen rustig en daalt de bloeddruk.

Met een hond leef je langer
Geluk is gezond | Foto: publiek domein

Met een hond leef je langer

De nu gepubliceerde uitkomst is het resultaat van tien individuele studies, die samengevoegd de uitkomsten bevatten van 3,8 miljoen mensen uit Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Met een hond leef je langer, zo luidt de overduidelijke conclusie. Daaraan durven we toe te voegen dat de invloed van ieder huisdier positief is, want katten- en andere huisdiereigenaren geven net zo goed aan gelukkig te worden van aaien en knuffelen. Iedere vorm van oprecht en gedeeld geluk is gezond, zowel voor het dier als het baasje.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel