In de gemeente Blija, Friesland, is op een pluimveebedrijf met 177.000 vleeskuikens vogelgriep vastgesteld. Zij worden, samen met 45.000 vleeskuikens van een nabijgelegen bedrijf van dezelfde eigenaar, uit voorzorg afgemaakt. Alle 222.000 dieren worden door de NVWA vergast. Het gaat zeer waarschijnlijk opnieuw om de gevaarlijke hoog pathogene variant. Europa kampt momenteel met de ergste vogelgriepuitbraak ooit.

Friesland
Vogelgriep: 222.000 vleeskuikens geruimd in Friesland | Foto (illustratief): publiek domein

In een straal van een kilometer van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen een straal van drie kilometer staan drie pluimveebedrijven waar bemonsterd wordt op vogelgriep. In de 10-kilometerzone liggen tien andere pluimveebedrijven; hier geldt per direct een vervoersverbod voor vogels en eieren. Verder onderzoekt de NVWA of er tussen medewerkers en bezoekers van het besmette bedrijf en andere pluimveebedrijven risicovol contact is geweest.

Ergste vogelgriepuitbraak Europa

Volgens het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) kampt Europa momenteel met de ergste vogelgriepuitbraak ooit. De onderzoekers stellen dat het einde van de dagelijkse stroom van nieuwe gevallen van vogelgriep, bij zowel wilde vogels als pluimveebedrijven, nog niet in zicht is. Het virus wordt momenteel overal in Europa aangetroffen, van Finland tot de Faeröer-eilanden en van Ierland en Rusland tot Portugal. Ook buiten Europa heeft het virus zich verspreid. Vorige week stierven in Israël zeker 5200 kraanvogels aan vogelgriep.

Al 5200 kraanvogels in Israël dood door vogelgriep

In Nederland geldt sinds eind oktober een landelijke ophok-en afschermplicht vanwege de vogelgriepuitbraak. Er is ook een verbod ingesteld op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen met ‘risicovogels’, tenzij dit absoluut noodzakelijk is.

Twee weken geleden nog werden tientallen dode kanoeten en andere vogels aangetroffen langs de kust van Schiermonnikoog. Ze waren allemaal besmet met vogelgriep.

Overzicht

Sinds eind oktober werden in Nederland 730.000 dieren geruimd wegens de vogelgriep. De vogelgriepuitbraak in Blija is de eerste van 2022. Hieronder een overzicht van de vogelgriepbesmettingen en ‘ruimingen’ in de tweede helft van 2021:

 • Op 24 augustus constateerde de NVWA hoog pathogene vogelgriep bij eenden en zwanen op een houderij van siervogels in Heeten. Alle 1400 dieren van 39 verschillende soorten worden gedood.
 • Op 26 oktober blijkt een pluimveebedrijf in Zeewolde besmet te zijn met een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5-variant). 36.000 dieren worden gedood en de landelijke ophok- en afschermplicht wordt ingesteld voor alle commercieel gehouden vogels.
 • Op 28 oktober wordt een pluimveebedrijf in Barneveld preventief geruimd omdat na onderzoek is gebleken dat een bezoeker in de stal in Zeewolde is geweest. Volgens het ministerie is het niet volledig uit te sluiten dat de bezoeker het vogelgriepvirus heeft overgebracht. Het bedrijf met 9500 kippen wordt gezien als risicovol; de dieren worden uit voorzorg afgemaakt.
 • Op 30 oktober wordt vogelgriep vastgesteld op een bedrijf met 107.000 vleeskuikens in Grootschermer en alle dieren worden afgemaakt.
 • Op 1 november worden 4100 kuikens van een vleeskippenstal in Otterlo preventief gedood nadat er ‘risicovol contact’ was geweest met het bedrijf in Grootschermer.
 • Op 1 november blijkt een leghennenbedrijf in Assendelft besmet met een waarschijnlijk hoog pathogene variant van de vogelgriep; 140 leghennen en 50 loopeenden worden afgemaakt.
 • Op woensdag 3 november wordt bij een particuliere eigenaar in het Friese Parrega vogelgriep vastgesteld. 200 vogels worden afgemaakt. Ook op 3 november wordt bij een bedrijf met vleeseenden in (wederom) Zeewolde vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant van de vogelgriep en 10.000 dieren worden ‘geruimd’.
 • Op maandag 8 november worden 48.000 legkippen in het Groningse Lutjegast afgemaakt vanwege vogelgriep. Waarschijnlijk gaat het ook hier om de hoog pathogene variant.
 • Op 14 november worden in het Friese Tzum 122.500 vleeskuikens vergast, want er is waarschijnlijk een besmetting met de hoog pathogene variant van het vogelgriepvirus.
 • Op 21 november is het raak in Vinkeveen, vermoedelijk ook nu weer de hoog pathogene variant van het virus. Zo’n 10.000 legkippen worden vergast.
 • Op 17 december worden in De Ham, Twente, 80.000 kippen geruimd wegens de hoog pathogene variant van het vogelgriepvirus.
 • Op 21 december worden in het Limburgse Ysselsteyn 24.000 kalkoenen vergast. In twee andere pluimveebedrijven worden 40.000 dieren preventief geruimd. Het gaat hier weer om de hoog pathogene variant van het virus.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer