Prooidieren vechten in een laatste poging om te overleven. Zelfs de piepende veldmuis – het favoriete voedsel van haviken, uilen, vossen, coyotes en van zowat elke roofdier dat vliegt of loopt – is uitgerust met klauwen en tanden.

Vlinders en motten missen zulke verdedigingen. De beste verdediging van deze insecten is lijken op iets wat geen enkele vogel, hagedis of ander roofdier zou willen eten. Daarom hebben zoveel vlinders en motten zich ontwikkeld als meesters in vermomming. Ze zijn in staat om het uiterlijk aan te nemen van een blad, een onsmakelijk insect, een slang of een groot paar ogen.

Indiase bladvlinder

Indiase bladvlinder
Indiase bladvlinder | Foto: WikimedaCommons

De Indiase bladvlinder – een van de vele vlinders va de Kallima-soort – verbergt zich in de vochtige tropische wouden van India. Net als andere blad- of doodbladvlinders ontloopt hij vogels door op de grond te zitten,. Zijn vleugels te sluiten en zich op die manier te mengen in de bladerige strooisellaag.

De Indiase bladvlinder heeft een dwarsdoorsnede van ongeveer 3 ½ centimeter. Ze broeden in het droogseizoen van april/juni en nog een keer na de moessons.

Coenophlebia Archidona

Coenophlebia Archidona
Coenophlebia Archidona | Foto: WikimediaCommons

Deze neotropische vlinder heeft zilveren vlekken op zijn vleugels die lijken op schimmel – zij tillen de ‘dode blad’-vermomming naar een heel nieuw niveau. De Coenophlebia archidona wordt aangetrokken door rottende bladeren op de bosbodem van regen- en nevelwouden in heel Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru.

Citroenvlinder

Citroenvlinder
Citroenvlinder | Foto: AnneTanne via photopin cc

Jezelf vermommen als een groen, groeiend blad is ook behoorlijk effectief, want de Gonepteryx rhamni wordt tot 13 maanden oud. Dat is enorm oud voor insecten. Maar het grootste deel van die tijd brengen ze wel door in winterslaap.

Deze vlinder is algemeen bekend als citroenvlinder en komt voor in de zuidelijke helft van het Verenigd Koninkrijk, Europa en Noord-Afrika. Het is vaak de eerste vlinder die te zien is in het voorjaar.

Atlasvlinder

Atlasvlinder
Atlasvlinder | Foto: Mangiwau via Compfight cc

De grootte van een Atlasvlinder – 8 tot 10 centimeter breed – maakt het een aantrekkelijke maaltijd. Maar deze vlinder maakt gebruik van onvolmaakte mimicry om roofdieren te ontmoedigen. Patronen op de rand van zijn vleugels lijken op het hoofd en het lichaam van een slang – niet iets waar de meeste insecteneters mee te maken willen krijgen.

Mensen zullen niet snel misleid worden door de Altlasvlinder. Maar roofdieren hebben de neiging om zich op details te richten. De rupsen van de Atlasvlinder overleven de wildernis van Zuidoost-Azië door een stinkende stof te sproeien die hongerige vogels afweert.

Hoornaarsvlinder

Hoornaarsvlinder
Hoornaarsvlinder | Foto: Frisno via Compfight cc

De Hoornaarsvlinder ziet eruit alsof hij kan steken. De geel-zwarte vlinder zigzagt tijdens zijn vlucht zelfs als een horzel.

Hoornaarsvlinders zijn te vinden in Engeland, Duitsland en Oostenrijk. Je kunt ze ook tegenkomen in een groot deel van de noordelijke Verenigde Staten, de zuidelijke Rocky Mountains en Californië. Ze komen zelfs voor in Arizona, boven de 6000 meter.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.