Het rescue-team van Stichting AAP treft voorbereidingen om een aantal tijgers te redden die onderweg waren naar Rusland. Op 22 oktober vertrokken tien circusdieren vanuit Italië, maar het transport werd door de Poolse douane gestopt vanwege onjuiste vergunningen. Onkundig transport kostte inmiddels een tijger het leven.

Reddingsactie voor tijgers op horrortransport naar Rusland
De tijgers zaten in kleine kooien en kisten | Foto: Zoo Poznań Official Site/Facebook via Stichting AAP

De tijgers zaten in kleine kooien en kisten, in een paardentransportwagen die ongeschikt was voor het vervoer van de dieren. Een van de tijgers stierf in de wagen, wat er mede voor zorgt dat het transport niet verder mag. Woensdagavond zijn de tijgers tijdelijk opgevangen door de Poolse Zoo Poznań.

Zodra de autoriteiten toestemming geven zal AAP een operatie starten om zeker vijf van de tijgers op te vangen in haar Spaanse vestiging Primadomus, het grootste opvangcentrum voor grote katachtigen van Europa. De andere dieren blijven in dierentuinen Poznań en Wroclaw in Polen.

Reddingsactie voor tijgers op horrortransport naar Rusland
Foto: Zoo Poznań Official Site/Facebook via Stichting AAP

Onkunde

De overleden tijger leed volgens een lokale dierenarts aan darmproblemen. De onervaren transporteur heeft de dieren kip gevoerd waardoor de darmen verstopt raakten. Een team van Zoo Poznań trof de dieren woensdag in erbarmelijke omstandigheden aan bij de Poolse grenspost. De lokale autoriteiten hebben de dieren tijdelijk in beslag genomen zodat ze direct naar Zoo Poznań konden, in de hoop de resterende dieren in leven te kunnen houden.

Wanneer de dieren fit genoeg zijn om te reizen en de benodigde documenten in orde zijn zal AAP het transport naar Spanje in gang zetten. Een gespecialiseerde dierenarts van AAP zal zo snel mogelijk de gezondheid van de dieren op locatie beoordelen.

Reddingsactie voor tijgers op horrortransport naar Rusland
Foto: Zoo Poznań Official Site/Facebook via Stichting AAP

Stichting AAP heeft inmiddels ruime ervaring met de opvang van tijgers en hoopt ook deze dieren te kunnen redden. Directeur David van Gennep:

“Het trieste is dat dit transport helemaal legaal is, dit soort grote katten mogen gewoon dwars door Europa gereden worden. Vaak naar een circus of dierenpark dat onvoldoende kennis heeft van de behoeftes van deze dieren. Het geeft wederom aan dat een Europees verbod op circussen hard nodig is om het gesleep met dieren, met alle gruwelijke gevolgen van dien, te stoppen.”

De kosten voor de reddingsoperatie zullen flink oplopen. Stichting AAP vraagt het publiek om bij te dragen om de eerste medische kosten, het transport en opvang in Primadomus Spanje zo snel mogelijk te realiseren.

Bron:Word nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur