De metropool New York (Verenigde Staten) verbiedt de verkoop van foie gras in onder meer winkels en horecagelegenheden. De gemeenteraad van de stad besloot op woensdag 30 oktober dat het verbod in zal gaan vanaf 2022. Wie toch foie gras verkoopt kan een boete van 2.000 euro of een gevangenisstraf van maximaal één jaar krijgen.

foie gras
New York verbiedt foie gras | Foto: Pixabay

Zo’n duizend restaurants serveren ganzen- en eendenlever in New York. De staat Californië ging New York voor met een verbod. In diverse landen en steden is de Franse delicatesse inmiddels al verboden, zoals Groot-Brittannië, Tsjechië, India, Israël, São Paulo (Brazilië), etc. De productie van foie gras is ook in meer dan twaalf landen verboden, zoals Zwitserland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, omdat er sprake is van ernstig dierenleed.

Dierenleed

Ganzen en eenden worden gedwangvoederd om hun lever snel te laten vervetten, om zo de controversiele Franse delicatesse te produceren. Door een lange buis in de keel krijgen de dieren meerdere keren per dag een vette maïspap de maag ingepompt, wat leidt tot afschuwelijke angst en ademhalingsproblemen. De dieren worden in kleine metalen kooien gehouden, om er zeker van te zijn dat ze niet kunnen ontsnappen.

foie gras
Voor het produceren van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd | Foto: pickled_newt via Foter.com /

Elk jaar worden er alleen al in Frankrijk, de grootste producent van ganzen- of eendenlever ter wereld, dertig miljoen dieren op deze gruwelijke manier mishandeld. In Nederland mogen ganzen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt, maar er worden ieder jaar wel grote hoeveelheden foie gras uit het buitenland geïmporteerd.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer