De roze rivierdolfijn van het Amazonegebied lijdt massaal aan kwikvergiftiging veroorzaakt door de illegale goudwinning door de mijnbouwsector. Daarnaast worden deze dolfijnen bedreigd door de bouw van meer dan 140 waterkrachtcentrales én de plannen om er hier nog 160 aan toe te voegen.

rivierdolfijnen
Rivierdolfijnen Amazonegebied lijden aan kwikvergiftiging | Foto:  Luciana Christante Flickr via Compfight cc

Waterkrachtcentrales

Een groep wetenschappers uit Peru onderzocht de dreigingen voor de roze rivierdolfijn van de Amazone. Het onderzoek vond plaats in Bolivia, Brazilië, Colombia en Peru waar deze dolfijnen leven en zich verplaatsen. Eén van de belangrijke conclusies is dat door de waterkrachtcentrales de dolfijnen van elkaar geïsoleerd raken. Omdat de roze rivierdolfijnen gebruik maken van verschillende soorten ecosystemen binnen het Amazonegebied kunnen ze door de waterkrachtcentrales niet alle gebieden meer bereiken. Ook verstoren de centrales de migratie van vissen die een essentieel onderdeel uitmaken van hun voeding. Deze factoren samen vormen een dreiging voor de voortplanting van de rivierdolfijnen.

https://www.instagram.com/p/B2dGg_lAyJ2/?hl=nl

Kwik

Volgens het rapport van de wetenschappers vormen de illegale mijnbouw en het kwik een ernstige dreiging voor het Amazonegebied. 100% van de dolfijnen die gevolgd werden voor dit onderzoek had kwik in zich, vooral in het stroomgebied van de Orinocorivier waar veel illegale mijnbouw plaatsvindt.

Kwik wordt gebruikt om goud te scheiden van andere elementen. Het is zeer giftig voor het milieu, dieren en ook mensen. Maar het gebruik van dit zware in de mijnbouw metaal is niet de enige dreiging. Marcelo Oliveira, WNF Brazilië:

“Kwik bestaat in een natuurlijke vorm in het Amazonegebied, maar het komt vrij tijdens bosbranden en verzanding van rivieren. Zo komt het in het water terecht én in het voedselketen via vissen, die door rivierdolfijnen en mensen worden geconsumeerd. De kwikvergiftiging komt door de consumptie van vissen.”

 

 

De roze rivierdolfijn staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten van IUCN (International Union for Conservation of Nature). Als er niets verandert zou deze dolfijnensoort, die zo typerend is voor het Amazonegebied, kunnen uitsterven. De wetenschappers willen de regeringen van de Amazonelanden bewust maken van de bestaande dreiging. Ook gaan ze verder met een nieuw onderzoek om te bepalen welke gebieden het meest bedreigd worden en waar geen nieuwe waterkrachtcentrales zouden mogen komen om het voortbestaan van het soort te garanderen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín ZuidmeerWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur