Wetenschappers hebben recentelijk onderzocht hoe goed dolfijnen in staat zijn om samen te werken en ontdekten dat een gedeelde taak geen enkel probleem is voor deze sociale dieren. Dolfijnen zijn bovendien prima in staat om hun gedrag aan te passen aan dat van de partner waarmee ze samenwerken.

dolfijnen
Sociale dolfijn blinkt uit in samenwerking | Foto: Pixabay

Het vermogen om te kunnen samenwerken is een van de meest belangrijke vaardigheden van sociaal levende dieren. Dieren jagen samen, beschermen elkaar, hebben een partner nodig en voeden jongen samen op. Samenwerking heeft er zelfs voor gezorgd dat veel dieren, waaronder wij mensen, vandaag de dag nog steeds overleven. Maar welke cognitieve vaardigheden zijn er eigenlijk voor nodig om je gedrag op anderen te kunnen afstemmen?

Weinig bekend over samenwerking onder waterdieren

Veel van de bestaande rapportages over samenwerking komen van onderzoek naar landdieren. Relatief weinig is bekend over het vermogen tot samenwerking onder waterdieren. Zelfs niet als het gaat om dolfijnen, die er toch om bekend staan dat ze in sociale groepen leven en waarover eerdere studies al suggereerden dat ze de rol van een partner in een coöperatieve taak zouden begrijpen. Door de complexe gang van zaken bij experimenten was het eerder altijd moeilijk om vast te stellen hoe dolfijnen samenwerken.

Nu hebben onderzoekers van het Primaten onderzoeksinstituut aan de universiteit van Kyoto, de universiteit van Kindai en het Kagoshima stadsaquarium besloten samenwerking in het gedrag van dolfijnen te bestuderen. Het rapport met hun bevindingen werd gepubliceerd in het magazine PeerJ.

“In ons onderzoek wilden we uitvinden hoe tuimelaars hun coöperatieve gedrag coördineren. Ons ideaal was daarbij om twee dolfijnen tegelijkertijd, ieder aan één uiteinde van een touw te laten trekken, om zo een beloning te kunnen verdienen”, aldus de eerste auteur van het artikel, Chisato Yamamoto.

doflijnen
Foto: Pixabay

Touwtje trekken geen probleem

Deze opdracht werd eerder al gebruikt om aan te tonen dat verschillende andere dieren, waaronder chimpansees, honden en olifanten, coöperatieve vaardigheden bezitten. Nu blijken dus ook dolfijnen heel goed in staat te zijn om samen te werken aan een vooraf gestelde taak.
Maar de onderzoekers kregen meer dan ze verwachtten; tijdens de test lieten ze eerst één dier los, die de actie in gang moest zetten, om vervolgens het volgende dier vrij te laten. Ze zagen dat het eerste dier wachtte tot de partner bij de opdracht was, terwijl het volgende dier zijn zwemsnelheid stuurde zodat deze paste bij het gedrag van het eerste dier. Teamleider Masaki Tomonaga:

“Dolfijnen lijken flexibeler te zijn in hun coördinatie dan andere dieren. Ze zijn in staat om hun acties aan te passen aan de situatie die zich voordoet, en in dit geval afhankelijk van waar hun partner is.”

Tomonaga heeft het vermoeden dat het gedragspatroon van dolfijnen, dat er voortduren op is gericht aan te sluiten bij een groep, hieraan ten grondslag ligt. Sociale banden binnen een groep dienen versterkt te worden en zodoende zijn dolfijnen het vanuit hun natuur al gewend om rekening te houden met andere dieren en op hen in te spelen.  Tomonaga:

“De vraag hoe sociale eigenschappen coöperatieve systemen beïnvloeden, zou weleens een hele belangrijke kunnen zijn in de onthulling van de evolutie van samenwerking tussen zoogdieren onderling.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks