Dierenspeciaalzaken stop met verkoop konijnen en knaagdieren!

Dierenbescherming Amsterdam heeft de dierenspeciaalzaken in Amsterdam en Diemen een brief gestuurd met het verzoek om te stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren. De Dierenbescherming wil dit omdat het welzijn van gehouden konijnen en knaagdieren te vaak onder zeer grote druk staat.

Er zijn ernstige welzijnsproblemen tijdens de transporten van de dieren van Oost-Europa naar de groothandel in Nederland. Veel dieren overleven deze tocht niet. Consumenten kopen een konijn of knaagdier vaak in een impuls en laten zich niet goed voorlichten over soorteigen gedrag, huisvesting (minimaal 2 dieren) en dierenartskosten. Eenmaal thuis blijkt het nieuwe huisdier toch tegen te vallen. Gevolg: het dier wordt als wegwerpartikel afgedankt en veelal gedumpt in de openbare ruimte. Als het dier geluk heeft wordt het daarna gevonden en krijgt het een plek in een van de overvolle opvangcentra.

De afgelopen jaren heeft een aantal dierenspeciaalzaken in Nederland al het besluit genomen om te stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren. Het resultaat: een winkel met een sympathieke, diervriendelijke uitstraling, veel positieve reacties van klanten en positieve publiciteit van de Dierenbescherming.

Ten onrechte wordt gedacht dat de omzet zal dalen, maar niets is minder waar.
Door het verwijderen van het knaagdiereneiland is er meer ruimte voor andere artikelen. Consumenten die toch konijnen of knaagdieren willen, kunnen door de dierenspeciaalzaak doorverwezen worden naar de opvangcentra. De opvang kan de nieuwe baasjes weer doorverwijzen naar de speciaalzaak waar het voer en de behuizing aangeschaft kunnen worden.

Ook hoeft de dierenspeciaalzaakeigenaar zich niet meer bezig te houden met het verschonen en voeren van de dieren, een dagelijkse tijdrovende taak. Om nog maar te zwijgen van het ongemak en de kosten die het verzorgen van zieke dieren met zich meebrengt. Daarnaast is de speciaalzaak voorgoed verlost van het dilemma wat te doen met de niet verkochte dieren!
Al met al een WIN-WIN situatie. Voor de konijnen en knaagdieren en voor de winkelier.

Persbericht Dierenbescherming Amsterdam

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Zinnia zegt:

  Ik sluit mij aan bij de reactie van Konijnenopvang Franky. Want waarom is dit een soort eenmansactie van de DB Amsterdam en niet een streven waar de hele DB zich landelijk sterk voor maakt? Ik vind dit onbegrijpelijk!

 2. jolanda zegt:

  Zo kijk ik altijd in het asiel voordat ik een dier haal,.
  Zelfs bij onze zoektocht bij een hamster.

  Hoop dat meer mensen dit gaan doen.

 3. Shirley zegt:

  Elke dierenspeciaalzaak moet stoppen met het verkoop van dieren, zo kun je ook een hoop ellende voorkomen..
  Ik ben 2 jaar werkzaam geweest bij een Konijnen en Knaagdierenopvang, en er zitten genoeg leuke en lieve konijnen en knaagdieren! Je wordt er voorgelicht over de verzorging, je krijgt geen dier mee als je als een leek overkomt en als je een cavia of konijn van plan bent te nemen gaan ze of in een koppel weg of je moet al een cavia of konijn hebben waar het asieldier mee gekoppeld wordt..
  Veel diervriendelijker zou ik zeggen!

 4. KonijnenOpvang Franky zegt:

  Het zou fijn zijn als de landelijke Dierenbescherming zich hier achter schaart. Wij Opvangen houden ons hart alweer vast voor de komende zomervakantie, als de sointerklaas- en kerstkadootjes weer massaal gedumpt worden.