Tuincentrum Intratuin heeft vorige week (8 mei) drie bijendodende middelen per direct uit het assortiment gehaald. Het tuincentrum ging hiertoe over na een oproep van Partij voor de Dieren Utrecht ondersteund door een open brief van Eco-Move Houten en een petitie van Miliedefensie. Eerder was al de nodige kritiek naar aanleiding van een uitzending van TROS Radar. Ook Greenpeace voert campagne ter bescherming van de bijen.

Bij - Intratuin
Gustavo (lu7frb) via Compfight cc

Intratuin zegt geen verdere aanpassingen door te voeren en relativeert de ophef, PR manager Intratuin, Leontine van der Kaden:

“Dat is ook niet nodig gezien de onderzoeken die nu op tafel liggen. Er is voor ons onvoldoende bewijs dat er, behalve deze drie producten, nog meer producten zijn die teveel gevaar opleveren voor de bijenpopulaties.”

Ook verwijst zij naar de Intratuin-campagne ‘Bestrijding volgens het Boekje’:

“Als je de producten in de juiste hoeveelheden op de juiste manier toedient, dan kan je er weinig schade mee aanrichten. Professionele bijenkwekers hebben nergens last van.”

De producten die zijn geschrapt betreffen Ant (50g) , Gazon Insect (30g) en N Pin, allen producten van de lijn Admire, wat vervaardigd wordt door Bayer. Alle drie bevatten zij neonicotinoïden.

Tuincentrum Overvecht en Tuinland haalden al eerder bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden uit het assortiment.

Bron: Nieuws.nl ©PiepVandaag.nl