Bijen raken hun oriëntatievermogen kwijt door bestrijdingsmiddelen als pesticiden en insecticiden, zo blijkt uit een onderzoek van Het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek in Avignon, Frankrijk. Dit heeft een grootschalige bijensterfte als gevolg, zeggen imkers en wetenschappers.

Gedesoriënteerde bijen
Foto: Danny Perez Photography via Compfight cc

“We hebben massa’s dode bijen aangetroffen in de buurt van hun bijenkasten in bijna alle regio’s van Spanje, maar vooral in Valencia en Catalonië”, zegt José Luis González.

Hij is verantwoordelijk voor de bijensector binnen de Spaanse landbouworganisaties. Onder normale omstandigheden sterven elk jaar tussen 5 en 10 procent van de bijen. In Spanje zit dit aantal nu tussen de 25 en 30 procent van alle bijen.
Christopher Connolly, docent moleculaire genetica aan de Universiteit van Dundee (Schotland), ziet in Groot-Brittannië hetzelfde.

“Ik vrees dat het dit jaar verschrikkelijk wordt voor de bijen.”

Het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek deed een experiment met meer dan 650 bijen. De ene helft kreeg als voeding een suikeroplossing met een zeer lage dosis insecticide, vergelijkbaar met de dosis waaraan ze normaal worden blootgesteld. De andere helft kreeg de oplossing zonder insecticide. De bijen werden voorzien van elektronische sensoren en werden losgelaten op een kilometer afstand van hun bijenkast. Bij de insecticide-groep lag het percentage bijen dat niet naar de kast terugkeerde, opvallend hoger.

“Het heeft een onrechtstreeks effect: het vermindert het oriëntatievermogen van de bijen aanzienlijk waardoor ze niet naar hun bijenkasten kunnen terugkeren, ook al is de radius relatief beperkt”, aldus Mickaël Henry, leider van het onderzoek.

Imkers, wetenschappers en milieuorganisaties stellen al jaren dat de bestrijdingsmiddelen neonicotinoïden, één van de belangrijkste niet-natuurlijke doodsoorzaken bij bijen vormen. In maart kreeg een voorstel om het gebruik van neonicotinoïden te verbieden geen meerderheid binnen de Europese Commissie.

Volgens Connolly is het onmogelijk na te gaan wat het meest schadelijke pesticide is.

“De landbouwers gebruiken honderden chemische producten, en die vormen samen een zeer gevaarlijke cocktail.”

Afgelopen maandag besteedde TROS Radar uitgebreid aandacht aan pesticiden en bijensterfte.

Kijk de uitzending vooral terug!

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser