Tijdens Koninginnedag heeft de politie in Heiloo een cavia-race verboden. De politie liet weten een dergelijk spelletje waarbij levende dieren worden gebruikt niet gepast te vinden en al helemaal niet op zo’n drukke markt. De eigenaar van de drie dieren was het daar absoluut niet mee eens maar onder protest pakte hij zijn zogenaamde attractie wel in. Tegen de man is uiteindelijk geen proces-verbaal opgemaakt.

Cavia's - cavia-raceHet incident krijgt nu echter een vervolg. De politie wil namelijk duidelijk hebben wat nu wel en wat niet toelaatbaar is als het om spelletjes gaat waar dieren bij zijn betrokken.

Politiewoordvoerder Menno Hartenberg:

“We zagen stressvolle dieren tussen al dat vrijmarktrumoer. Het leek ons beter dat de man ermee zou stoppen.”’

Achteraf is de politie zich gaan afvragen ’waar nu eigenlijk de grens ligt’:

“Moeten we niet vooraf al in de sfeer van de vergunningen iets hiertegen doen? Vergunningen zijn een zaak van de gemeente, maar de politie kan misschien adviseren daarin”, aldus Hartenberg

Volgens een woordvoerster van Heiloo heeft de gemeente juist géén rol in deze.

“Er is de gezondheids- en welzijnswet voor dieren. In die wet staat dat het verboden is het welzijn van een dier te benadelen. Omdat al in een landelijke wet geregeld is wat wel en niet mag en wie toezicht moet houden, mag de gemeente hierover geen eigen regels stellen. Wel de politie en andere in de wet aangewezen instanties.”

Het is in ieder geval goed dat met nu bekijkt of dergelijke situaties niet te vermijden zijn al is het maar door de bestaande regels beter te communiceren.

Bron: Noordhollandsdagblad.nl ©PiepVandaag.nl