In het algemeen staan zoogdieren niet bekend om hun prachtige gezang. Van muizen, walvissen en gibbons is bekend dat ze een melodie kunnen produceren, maar de meeste zoogdieren zijn daartoe niet in staat. De vleermuis blijkt een volgende uitzondering op die regel. 

Vleermuis

Nachtdieren vertrouwen van nature meer op hun gehoor dan op hun zicht, ook als het gaat om verleidingstechnieken.

Over een periode van drie jaar heeft biologieprofessor Mike Smotherman van Texas A&M University, de geluiden van duizenden vleermuizen opgenomen, in en rondom het stadion bij de universiteit. Hij ondervond dat mannetjesvleermuizen erg creatief kunnen zijn in de productie van geluid, wanneer het aankomt op de vrouwtjes inpalmen.

Vleermuismannetjes blijken in staat te zijn om verschillende zinnen en klemtonen te produceren welke zij kunnen aanpassen aan de sociale context. Zo kunnen ze nieuwe liedjes maken voor verschillende vrouwtjes.

De mannetjesvleermuizen moeten met hun gezang ook wel uitzonderlijk hun best doen om resultaat te boeken. Het tijdsspanne waarin het mannetje de aandacht van het vrouwtje moeten trekken is namelijk één tiende seconde.

Nadat haar aandacht getrokken is blijft het mannetje zingen om het vrouwtje geïnteresseerd te houden totdat ze klaar is om ter zake te komen. Er zijn alleen geen romantische duetten, zingen is alleen weggelegd voor de mannen.

Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk