Eind vorig jaar ontdekten en confisqueerden Duitse autoriteiten een poemawelp in een privéappartement in de stad Lahr. Het toen twee maanden oude exotische ‘huisdier’ werd legaal gekocht in Tsjechië en vervolgens illegaal naar Duitsland gesmokkeld. De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft de poema genaamd Tikam onder haar hoede genomen en een nieuw thuis geven in het eigen Duitse opvangcentrum TIERART.

poemawelp
Poemawelp Tikam maakt het goed in opvangcentrum TIERART | Foto: © VIER VOETERS

De treurige zaak van Tikam is een van de vele voorbeelden van hoe de legale Europese handel in wilde kattensoorten overlapt met illegale activiteiten. VIER VOETERS wil deze praktijken stoppen middels een internationale campagne waarin wordt opgeroepen tot een verbod op commerciële handel.

De jonge poema werd voor 2.300 euro verhandeld door een Tsjechische fokker en met de auto naar Duitsland gebracht. De koper had echter geen vergunning om de poema te houden en transporteren. Tevens bleken de officiële gezondheidsdocumenten niet correct. Florian Eiserlo, manager van VIER VOETERS’ opvangcentrum TIERART:

“Het houden van een poema in een klein appartement is niet alleen absolute dierenmishandeling, maar ook gevaarlijk voor de eigenaars en buren. Wat er klein en schattig uitziet, zal zich later ontwikkelen tot een roofdier met een gewicht tot wel 100 kilo. Bovendien was het uiterst zorgwekkend dat Tikam niet was gevaccineerd tegen rabiës, dus we moesten hem onmiddellijk in quarantaine plaatsen en hem laten vaccineren om ieder infectierisico te voorkomen.”

poemawelp
Tikam moest meteen in quarantaine | Foto: © VIER VOETERS

EU paradijs voor wilde dierensmokkel 

Het verhaal over Tikam is een bizar voorbeeld van hoe gemakkelijk het is om exotische dieren in EU-landen te kopen en naar andere EU-landen te smokkelen. Dit komt door onvoldoende controles en ontoereikende wetgeving. Kieran Harkin, Manager Wildlife Campagnes bij VIER VOETERS:

“Steeds meer wilde dieren worden aangetroffen in dubieuze omgevingen in het hart van Europa. Ons laatste onderzoek toont aan dat veel katachtigen – en vooral tijgers – legaal in de EU worden gefokt en worden verkocht aan particulieren, dubieuze dierentuinen of handelaars in Azië. Tijgers worden zelfs rechtstreeks in Europa geslacht en hun lichaamsdelen worden later verwerkt in traditionele geneesmiddelen. Botten, tanden, huid en klauwen leveren veel geld op op de zwarte markt. De handel in wilde en grote katachtigen is een lucratieve zaak.”

Stop de handel, teken de petitie

Er is niet veel actuele informatie over hoeveel wilde en grote katachtigen worden gehouden in Europese landen en niemand weet hoeveel van deze dieren in huiskamers of achtertuinen worden gehouden, zegt Harkin. De EU is een lucratieve plek voor de handel in (grote) katachtigen, vooral voor de handel in tijgers en tijgerproducten gezien het fokken en verhandelen van tijgers legaal is in veel EU-landen. Harkin:

“De huidige juridische situatie leidt ertoe dat talloze dieren in zeer ongepaste omstandigheden worden gehouden. Het is een gevaar voor mens en dier.”

Voor poemawelp Tikam kwam de hulp net op tijd; hij is een nieuw leven tegemoet gegaan. Maar veel katachtigen hebben dit geluk niet. VIER VOETERS roept daarom, middels een petitie, de Europese Commissie op om strengere regels in te voeren en de commerciële handel voor eens en voor altijd te verbieden. De petitie is hier te tekenen.

Bron: