Russische luchtaanvallen doodden 2000 koeien op een Oekraïense boerderij. Veel van de koeien die niet spontaan stierven overleden later aan verhongering. Dit was één van de grootste boerderijen in de regio, waar mensen en dieren lijden onder de oorlog.

Bombardementen Oekraïne leiden tot dood 2000 koeien
Bombardementen Oekraïne leiden tot dood 2000 koeien | Foto: screenshot video Radio Free Europe/Radio Liberty YouTube

De bombardementen vonden plaats in het dorp Shestakove in de Oekraïense regio Charkov, op 28 februari en nogmaals op 6 september. Boer Serhiy Yatsenki had een bedrijf in de intensieve veehouderij. Hij vertelt in een reportage van Radio Free Europe/Radio Liberty over zijn megastal:

“Er waren hier 3000 stuks vee, waarvan 1400 melkkoeien.”

Hij laat de verwoeste boerderij zien, waar de kadavers van koeien op macabere wijze nog in de hokken liggen. De koppen steken half vergaan door het traliewerk. Op de vraag of hij de karkassen niet kan weghalen en opruimen reageert de boer dat dit helaas niet zal gaan, omdat de apparatuur is beschadigd. Daarnaast is er geen verlichting en werken de generatoren niet.

Bombardementen Oekraïne leiden tot dood 2000 koeien
Foto: screenshot video Radio Free Europe/Radio Liberty YouTube

Toen de Russen het gebied inkwamen bracht Yatsenki zijn familie in veiligheid en bleef zelf op de boerderij werken. De soldaten vroegen een tractor aan hem en ander materiaal:

“Ik kon geen nee zeggen, maar ik wilde ze ook niets geven. We probeerden weg te komen van hen.”

2000 koeien dood

Hij vertrok zodra het mogelijk was naar onbezet gebied, dat was in mei. De Russische troepen waren gestationeerd in een opslagruimte voor reserveonderdelen. Nadat het dorp was bevrijd, werden de koeien geëvacueerd, omdat de Russische troepen hen bleven beschieten – zelfs nadat de regio Charkov weer vrij was. Waarom de boerderij in het noordoosten van Oekraïne werd getroffen is onduidelijk:

“Ik denk dat ze hier gewoon de grote daken hebben gebombardeerd.”

Aan de boer wordt gevraagd wie de koeien verzorgde toen de Russen er waren:

“De lokale bevolking, als het rustig was. Een tijd lang zorgde niemand voor ze. Ze gingen weg en leefden op zichzelf.”

Dat gebeurt niet alleen bij vee, maar bij talloze (huis)dieren in Oekraïne. Eerder dit jaar was House of Animals op uitnodiging in het door oorlog getroffen land om deze dieren te helpen. De organisatie biedt sinds het begin van de oorlog structurele noodhulp voor oorlogsdieren in Oekraïne. Dankzij deze hulp werden ook meerdere paarden en pony’s in veiligheid gebracht.  Voor het grootste deel van de overleden koeien was hulp echter niet mogelijk. En helaas worden ook dierenopvangcentra niet gespaard door het Russische oorlogsgeweld.
.

Slachtoffers door bom op dierenopvang Best Friends bij Kiev

Toch optimistisch

Op de (schokkende) beelden uit november is de groep koeien te zien die het gered heeft. Boer Yatsenki lijkt erg optimistisch over de toekomst:

“Een kalf werd geboren nadat we terugkwamen. Het leven gaat door. Alles komt goed in Oekraïne.”

.

.
Bronnen:

Zware bombardementen vlakbij opvang Pegasus in Oekraïne

House of Animals helpt in Oekraïne

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap