Dierenopvang Best Friends bij Kiev is getroffen door een bom, zo bevestigt een contactpersoon aan AnimalsToday. Er zijn dieren gedood en er is brand uitgebroken. De verzorgers bleven gespaard, maar er zijn per direct lokale vrijwilligers en voedsel nodig.

Slachtoffers door bom op dierenopvang Best Friends bij Kiev
Slachtoffers door bom op dierenopvang Best Friends bij Kiev | Foto: screenshot video Best Friends

Een contactpersoon van Best Friends (‘Бест френдс’) heeft aan AnimalsToday en House of Animals bevestigd:

“Er een bom is gevallen op de shelter van Best Friends. Meerdere dieren zijn dood, verzorgers leven nog. 1 blijft achter, de rest moet vertrekken.”

.

Best Friends

.
De opvang ligt in een gebied ten westen van Kiev, waar Russische troepen optrekken richting de hoofdstad. Er vinden bombardementen plaats rondom de stad. Best Friends schrijft op Facebook:

“De helft van de kooien in de opvang is afgebrand. Het vuur stopte pas toen de kooien stopten met branden. De honden zijn losgelaten, rennen nu rond in het asiel of in het veld.”

Er is dringend voedsel en menskracht nodig, want de verzorgers kunnen niet terug:

“We hebben eten nodig voor morgen – het is weg, uitgebrand. Er was zelfs daarvoor niet genoeg eten. En mensen. Er kunnen morgen maar twee mensen de dieren komen voeren. Honden- en kattenvoer maar het belangrijkste zijn MENSEN.”

Het asiel benadrukt met klem niet uit te zijn op geld, maar directe, praktische hulp om de dieren te kunnen verzorgen:

“We vragen alleen om fysieke hulp en voedsel!!”

.

.
Een harde boodschap is dat het al de vierde opvang zou zijn die met opzet beschoten is:

“Dit is de vierde aanval op een dierenasiel in Oekraïne en het is absoluut expres.”

De post op Facebook roept op om informatie te delen en andere opvangcentra de kans te geven ‘om zichzelf te verdedigen’.  In een oorlogsgebied is het echter niet makkelijk om verbinding te krijgen met de buitenwereld, en vice versa:

“We kunnen geen video delen, aangezien er geen internetverbinding of telefoondekking in de opvang is. Zodra we een filmpje hebben delen we het, anders sturen de vrijwilligers het morgen naar iedereen!

.

.

Onderstaand filmpje op Facebook is 5 dagen geleden geüpload. Dierenopvang Best Friends is nog intact (opent in Facebook):
.

.
De actie van House of Animals voor dieren in Oekraïne heeft 130.000 euro opgeleverd. Gezien de oorlogssituatie wordt het geld weloverwogen ingezet om (asiel)dieren in Oekraïne te helpen, in samenwerking met andere organisaties.

Bronnen:

Karen’s blog: Dit is oorlog, geen natuurramp

©AnimalsToday.nl | House of Animals