De laatste bekende Irrawaddydolfijn op een deel van de Mekong-rivier in het noordoosten van Cambodja is gestorven, na verstrikt te zijn geraakt in een visnet. De dolfijn werd dood aangetroffen op een rivieroever vlakbij de grens met Laos, zo maakte het Cambodja’s Fisheries Conservation Department bekend.

Cambodja
Laatste Irrawaddydolfijn Cambodja sterft door visnet | Foto: Stefan Brending, Lizenz: Creative Commons by-sa-3.0 de, CC BY-SA 3.0 de

De staart van de dolfijn was ongeveer een week eerder gezien toen hij verstrikt raakte in een visnet, meldde het Cambodjaanse staatspersbureau AKP. Zij vermeldden dat de dolfijn daarna niet meer goed kon zwemmen en dus moet zijn gestorven aan het gevolg van zijn verwonding. Volgens het Wereld Natuur Fonds is de 25-jarige mannelijke dolfijn, die 2,6 meter lang en 110 kilo zwaar was, vermoedelijk drie dagen voordat zijn lichaam werd gevonden gestorven.

Ernstig bedreigde diersoort

De Irrawaddydolfijn, ook bekend als de Mekong rivier dolfijn, is geclassificeerd als een bedreigde diersoort door de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). Andere groepen van deze dolfijnen zijn nog te vinden verder stroomafwaarts in Cambodja en in twee andere zoetwaterrivieren – de Irrawaddy van Myanmar en de Mahakam van Indonesië op het eiland Borneo.

Bij de eerste telling van Irrawaddydolfijnen in Cambodja in 1997 werd de totale populatie op ongeveer 200 geschat. In 2020 was de populatie naar schatting gedaald tot 89, bijna allemaal in de groep die nog stroomafwaarts leeft.

Interactie met mens

Irrawaddydolfijnen staan erom bekend goed samen te kunnen werken in wederkerige relaties met traditionele vissers. Zo riepen sommige vissers in India in het verleden de dolfijnen, door met een houten sleutel tegen de zijkant van hun boten te tikken, om de Irrawaddys te vragen vis in hun netten te drijven. In Birma, stroomopwaarts in de Ayeyarwady Rivier, drijven Irrawaddy dolfijnen vissen naar de vissers met behulp van werpnetten. Maar door deze nauwe interacties en gedeelde leefomgevingen, zijn de Irrawaddydolfijnen ook gevoeliger voor menselijke conflicten dan de meeste andere dolfijnen die verder weg in de oceaan leven.

Zeer kwetsbaar

“De resterende populatie van ‘ernstig bedreigde’ rivierdolfijnen in het Cambodjaanse deel van de Mekong is nu stabiel, maar staat nog steeds voor ernstige uitdagingen”, aldus een verklaring van Lan Mercado, directeur Azië-Pacific van het Wereld Natuur Fonds.

“Deze laatste rivierdolfijnsterfte laat zien hoe kwetsbaar deze en andere soorten nog steeds zijn.”

Naast verstrikt raken in visnetten, wordt de soort ook bedreigd door vervuiling, de gevolgen van klimaatverandering en de bouw van dammen stroomopwaarts. Deze factoren leiden tot een vermindering van de watertoevoer en het aantal prooidieren waar de dolfijnen van leven.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee