De Britse regering heeft afgelopen vrijdag plannen bekendgemaakt om de invoer van jachttrofeeën aan banden te leggen. Wie toch een dierenkop mee naar huis neemt om aan de muur te hagen, riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.

jachttrofeeën
VK wil import van jachttrofeeën verbieden | Foto: Pixabay

Britten die in het buitenland voor hun plezier bedreigde dieren doden, zullen hun jachttrofeeën niet meer mee naar huis mogen nemen. De Britse regering heeft vrijdag bekendgemaakt dat de invoer van jachttrofeeën van onder andere leeuwen, luipaarden, neushoorns, olifanten, buffels, zebra’s, rendieren en ijsberen aan banden wil gaan leggen.

Streng verbod

Deze voorgestelde wet heeft als doel het verbieden dat jagers lichaamsdelen van zevenduizend diersoorten als souvenir mee naar huis kunnen nemen. Minister van Milieu, George Eustice, zei dat de maatregel naar verwachting één van de strengste regel ter wereld gaat worden. Bovendien zal het verder gaan dan in het toegezegde manifest van twee jaar geleden. Daarnaast worden de bijna bedreigde diersoorten nu ook opgenomen in het voorstel. Eustice:

“Wij zullen het voortouw nemen bij de bescherming van bedreigde dieren en bijdragen tot de versterking en ondersteuning van het behoud op lange termijn.”

Het verbod moet gelden ongeacht of een trofee is verkregen van een wild dier of van een dier dat in gevangenschap is gefokt met het beoogde doel als trofeejacht. Bij overtreding van de regels kan een jager tot vijf jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

300 jachttrofeeën

In 2019 startte de Britse regering plannen voor een verbod, dat een overweldigende publieke steun kreeg. Het verbod werd twee jaar geleden voor het eerst voorgesteld en was zelfs een verkiezingsbelofte. Ondertussen is de jacht gestaag doorgegaan. In de afgelopen twee jaar zijn er ongeveer 300 trofeeën van bedreigde dieren naar het Verenigd Koninkrijk verscheept, aldus de campagne van Ban Trophy Hunting. De oprichter van deze campagne, Eduardo Gonçalves, merkte op dat de regering geen tijdschema had vastgesteld voor de concretisering van de wetgeving. Gonçalves:

“Het wetsvoorstel lijkt, voor zover we hebben gezien, in redelijk goede vorm te zijn, maar het is nu al twee jaar geleden dat het werd aangekondigd in de toespraak van de koningin. Sinds die tijd zijn er veel dieren wreed en nodeloos gedood. Het is dus echt noodzakelijk dat de regering het wetsvoorstel zo snel mogelijk aan het parlement voorlegt.”

Gonçalves zei dat ministers hem hadden verteld dat het wetsvoorstel volgend voorjaar of zomer in het parlement zou kunnen worden behandeld:

“Tegen die tijd zullen mogelijk nog eens 100 of meer dieren worden gedood en hun ‘kop of andere lichaamsdelen’ naar Groot-Brittannië worden teruggebracht. Uitstel kost dierenlevens. Zonder dit verbod gaat er geen week voorbij of er worden dieren afgeschoten door Britse jagers, waaronder bedreigde diersoorten, en worden de trofeeën meegenomen. Sommige van deze diersoorten steven af op uitsterven. Het Britse publiek is zeker sterk gekant tegen de trofeejacht.”

Boris Johnson, huidige premier van VK noemt de trofeejacht een ‘walgelijke handel’. Zijn vader, Stanley Johnson, heeft uitvoerig campagne gevoerd voor een verbod.

Leeuw Cecil

Plannen voor de wet die jachttrofeeën verbiedt, is ontstaan door het doodschieten van de 13-jarige mannetjesleeuw Cecil in 2015. Cecil werd uit een beschermd gebied gelokt en met een pijl neergeschoten door Walter Palmer, een Amerikaanse tandarts. Cecil was gewond en leed 10 tot 12 uur lang aan gruwelijke pijnen voordat Palmer hem vond en de leeuw uiteindelijk doodde met een compoundboog. Toentertijd werd niemand in staat van beschuldiging gesteld omdat de jacht legaal bevonden werd. Daarentegen maakte de sterke negatieve reactie van het publiek de weg vrij voor een mogelijk verbod.

Amerikaanse tandarts doodde leeuw Cecil

De conclusie van Audrey Delsink, directeur Wildlife of Humane Society International-Africa, verklaart in heldere taal waarom het verbod op jachttrofeeën zo snel mogelijk moet komen:

“Een verbod op de invoer van jachttrofeeën in het Verenigd Koninkrijk is een duidelijk signaal dat de landen van de eerste wereld deze zieke handel de rug toekeren. Het doden van wilde dieren enkel en alleen om huizen te versieren als souvenir, is gewoonweg onaanvaardbaar. Wij dringen er bij de Britse regering op aan het wetsvoorstel zo snel mogelijk in te dienen en uit te voeren.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman