Recentelijk vrijgegeven videobeelden laten zien hoe een jager hazen doodslaat in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Daarnaast wordt een haas beschoten en door een hond achterna gezeten. Het jachtseizoen op hazen is in oktober begonnen en zal eind december eindigen. 

jager
Hazen doodgeslagen door jager in Hoeksche Waard | Foto: Pixabay

Animal Rights maakte de videobeelden. Jeffrey Wijling, actiecoördinator:

“Hoe iemand zo harteloos met het lijden van voelende wezens om kan gaan is voor ons een raadsel. Jagers mogen dieren niet onnodig laten lijden, maar toch gebeurt het. Wij overhandigen de beelden aan de bevoegde instanties en dienen desnoods een handhavingsverzoek in.”

Bekijk de beelden hier.

94.617 hazen

In 2019 werden 94.617 hazen in Nederland doodgeschoten, in Zuid-Holland ging het om 18.235 hazen. De jacht op hazen verloopt als volgt: de jagers vormen en linie en lopen met de honden door een weiland. Zodra de linie in beweging komt zetten de hazen het op een rennen, ze worden immers uit hun schuilplaatsen verjaagd. Een groep jagers aan de andere kant van het weiland staat klaar om de dieren af te schieten. Er wordt op de hazen gejaagd in grote groepen. Wijling:

“Op onze camera zagen we dat aangeschoten hazen levend in het veld bleven liggen. De jagers keken er niet naar om. Een andere haas werd meerdere keren geslagen en daarna levend aan zijn poten verder gedragen. De stress en pijn bij zo’n dier moet enorm zijn.”

Rode lijst

Hazen en konijnen staan nu sinds vorig jaar op de Rode Lijst van de IUCN. Dit is de lijst van dieren die bescherming nodig hebben. Verschillende politieke partijen en een meerderheid in de Tweede Kamer vroegen in november 2020 met spoed om de hazenjacht te verbieden om de haas te beschermen. Er kwam uiteindelijk hier geen uitsluitsel over.

Het ministerie van LNV ziet de jacht niet als oorzaak voor de afname van de hazen- en konijnenpopulatie – 60 tot 70 procent sinds 1950 – en minister Schouten besliste anders: ze zou eerst een onderzoek instellen.

Zoals we inmiddels weten, gaat de jacht op hazen met alle gevolgen van dien gewoon door.

Bron:

Jachtseizoen van start in Nederland

©Animalstoday.nl Estefania Pampin Zuidmeer