Tientallen dromedarissen mogen niet meer meedoen aan de beroemde Saoedische schoonheidswedstrijd. Hun eigenaren hebben hun uiterlijk aangepast met botox, hormonen, fillers en facelifts om de dieren aantrekkelijker te maken.

dromedarissen
Dromedarissen met botox uitgesloten van Saoedische schoonheidswedstrijd | Foto: publiek domein (CC0)

Volgens de Saudi Press Agency zijn veertig dromedarissen uitgesloten van de jaarlijkse wedstrijd van het Koning Abdulaziz dromedarissenfestival. Op het populaire festival dat deze maand begon, gaan fokkers de strijd met elkaar aan voor de titel van mooiste dromedaris. En het is een serieuze wedstrijd: het prijzengeld is omgerekend bijna 60 miljoen euro. Juryleden beoordelen de dromedarissen op basis van de vorm van hun hoofden, nekken, bulten en houdingen.

Cosmetische aanpassingen

De gediskwalificeerde dieren kregen botox en andere kunstmatige aanpassingen. Botox-injecties, faceliften en andere cosmetische aanpassingen om de dieren aantrekkelijker te maken zijn ten strengste verboden. Volgens het nieuwsbureau is dit de grootste actie tegen de “aangepaste” kamelen tot nu toe.

Technologie

Met behulp van “gespecialiseerde en geavanceerde” technologie proberen de juryleden cosmetische aanpassingen aan te pakken. Alle deelnemers werden eerst naar een hal geleid waar hun uiterlijk en bewegingen werden onderzocht door experts. Vervolgens werden hun hoofd, nek en torso gescand met röntgenfoto’s. Ook werden er monsters afgenomen voor een genetische analyse. Volgens de autoriteiten hebben tientallen fokkers de lippen van hun dromedarissen opgespoten, hormonen gebruikt om de spieren van de dieren te stimuleren en elastiekjes om lichaamsdelen gebonden om ze te vergroten. Zevenentwintig dieren mochten niet meedoen omdat hun lichaamsdelen waren aangepast en zestien waren gediskwalificeerd omdat ze een botox-injectie hadden gekregen.

Straffen

De club wil graag een einde maken aan alle vormen van geknoei en bedrog bij het verfraaien van dromedarissen, zegt het nieuwsbureau. Ook krijgen fokkers die de regels overtreden volgens het bureau te maken met “strenge straffen”. Sinds 2018 is het bij de autoriteiten bekend dat dit gebeurt, en sindsdien is het opgenomen in de regels. Jason Baker, vicepresident van dierenrechtenorganisatie Peta Asia, zei over de cosmetische aanpassingen het volgende:

“Het onderwerpen van een dier aan een cosmetische ingreep is afschuwelijk wreed en laat zien dat de mensen die dergelijke tactieken gebruiken extreem afschuwelijk zijn.”

Bedoeïense tradities

De schoonheidswedstrijd is een onderdeel van het grote festival, dat een maand duurt. Naast de schoonheidswedstrijd zijn er kamelenraces en worden er dromedarissen verkocht. Jaarlijks komen er meer dan dertigduizend fokkers op af en tienduizenden toeristen. Het feest is bedoeld om de rol van de dromedaris in de bedoeïense traditie te vieren en het erfgoed te behouden ondanks de modernisatie en megaprojecten van de oliestaat. Het fokken van dromedarissen is tegenwoordig een miljoenenindustrie en soortgelijke evenementen vinden plaats in de hele Golfregio. Het hoofdjurylid van de show, Fawzan al-Madi, vertelt in 2018 over de traditie.

“De dromedaris is een symbool van Saoedi-Arabië. Vroeger hielden we de dieren uit noodzaak, nu als tijdverdrijf.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma