Vogelbeschermers vinden dat er te veel vogels gedood worden door katten, zo berichtten media deze week. Katten werden benoemd tot ‘moordmachines’. Daarom zouden we onze huiskat binnen moeten houden. Een slecht idee, en helemaal niet nodig! De oplossing ligt in verplichte castratie van alle katten in Nederland, ook die bij particulieren.

Katten - Verplichte castratie
Foto: Wikimedia Commons / Thomas Gass

Volgens een Amerikaanse studie doodt een kat tussen de 70 en 200 vogels en kleine zoogdieren per jaar. Vogelbescherming Nederland zou daarom graag zien dat alle katten binnengehouden worden. Maar de ‘massale’ sterfte van deze dieren is niet toe te schrijven aan het jachtinstinct van de huiskat, maar aan het overschot aan katten in ons land.

In Nederland leven naar schatting bijna 3 miljoen katten en dat aantal groeit gestaag. Jaarlijks worden er bij mensen thuis duizenden katjes geboren terwijl de asielen steeds voller raken. Een groot deel van deze kittens belandt uiteindelijk op straat en sluit zich aan bij zwervende soortgenoten. Omdat het merendeel van deze zwerfkatten niet gecastreerd is, zorgen ze voor veel nageslacht. Zo ontstaan grote populaties verwilderde katten die in hun voedselbehoefte voorzien door te jagen op kleine dieren.

Dit probleem kan enkel aangepakt worden door het aantal verwilderde katten in Nederland terug te brengen. Dat kan alleen door ervoor te zorgen dat er geen nieuwe katjes meer geboren worden, met castratieprojecten voor zwerfkatten en verplichte castratie van alle huiskatten. Het resultaat: minder katten in het asiel, minder zwerfkatten en minder sterfte onder vogels en kleine zoogdieren. Drie vliegen in één klap, of is dat een ongepaste uitdrukking in deze context?

©PiepVandaag.nl Helma van de Vondevoort, directeur van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren