Honden leven in een geurenwereld. Dat is een compleet andere wereld dan die van ons. Als mens laten we ons soms ook leiden door onze neus. Richting de bakker en zijn vers gebakken brood bijvoorbeeld. Maar meestal varen we als mens op onze ogen. Dat wij het belang van onze neus onderschatten, blijkt al uit het feit dat er geen woord is voor ‘niet kunnen ruiken’, terwijl dat er wel is voor niet kunnen zien of horen.

vakantie
Foto Credit: swong95765 via Compfight cc

Honden onderschatten het belang van geur niet. Dat vinden veel hondenbaasjes wel eens lastig. Altijd maar achter die eeuwige neus aan! Terwijl de baas haast heeft. Of zijn ogen achterna wil. Een andere kant op.

Gaat de hond mee op vakantie? Dan kun je ook daar het verschil goed zien tussen inzet van de ogen of juist de neus. De baas is vooral verwonderd over mooie landschappen en bezienswaardigheden. De hond snuffelt… vakantie VIPs.

VIPs (‘very important pees’ oftewel ‘verschrikkelijk interessante plasjes’) zijn op vakantie zo mogelijk nog interessanter dan thuis.  Daar, op het eigen territorium, leveren VIPs soms al paparazzi-achtige taferelen op. Een interessante soortgenoot wordt van verre gespot en – als het even kan – gevolgd totdat hij een VIPje achterlaat. Wat dan uitgebreid besnuffeld wordt. Een normaal onderdeel van hondencommunicatie en van het hondenleven.

Op vakantie ontbreken de BN-ers (Bekende Neuzen). Maar dat maakt het enthousiasme voor VIPs er niet minder op. Voor een VIP wordt ook daar graag in de rij gestaan, of een andere hond aan de kant geduwd. Een goed gepositioneerde boom of paal is een plak zuil voor hondenberichten. Het Facebook (of liever Smellbook) voor elke viervoeter. En hoewel de ene hond gevoeliger is voor een sociale mediaverslaving dan de ander, gesnuffeld wordt er door iedereen.

Hoewel gesnuffel tot onbegrip tussen hond en baas kan leiden, heeft de hond met zijn neus een voordeel. Geur als onderdeel van hondencommunicatie, kent geen Duitse, Engelse of Franse varianten. Geur is anders door andere omgevingsinvloeden, maar bij honden geen misverstanden als gevolg van een taalbarrière. De bofkonten.

Hopelijk is er veel gezamenlijk vakantieplezier voor hond en baas deze weken. En als de ogen van de baas geen zin hebben in al dat gesnuffel, bedenk dan dat het je nog even tijd geeft je bestelling bij de bakker in die vreemde taal, goed te oefenen.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl