Allereerste 3D-geprinte petitie ooit van start

Gisteren, op Wereld Olifanten Dag (dinsdag 12 augustus), lanceerde World Animal Protection de campagne “Stap van de olifant af!”. Via www.stapvandeolifantaf.nl kan heel Nederland beloven om nooit (meer) op een olifant te rijden. In drie weken tijd vormen deze beloftes samen een levensgrote olifant bij de hoofdingang van Schiphol: de allereerste 3D-geprinte petitie ooit.

olifantenritten
© World Animal Protection

Acteur Mark van Eeuwen gaf om 13.00 uur op Schiphol het startsein voor deze actie. Hij deed als eerste online de belofte en zette zo de 3D-printers in werking. Voor elke belofte printen vijf aan elkaar gekoppelde 3D-printers een stukje olifant. Nog nooit eerder is op zo’n grote schaal een 3D-printproject uitgevoerd.

Mark van Eeuwen: “Iedereen wil wel een keer op een olifant rijden, ik ook. Alleen wist ik toen ik dit deed nog niet wat ze een olifant aandoen voordat een toerist op z’n rug gaat. Olifantjes worden uit het wild gehaald en echt op brute wijze afgericht. Samen kunnen we dit stoppen!”

Olifantenleed

Met deze actie, die duurt tot 30 augustus, vraagt World Animal Protection (voorheen WSPA) aandacht voor het lot van duizenden olifanten in de toeristenindustrie. De meeste olifanten worden op jonge leeftijd illegaal in het wild gevangen. Vaak wordt de moeder hierbij gedood, omdat zij haar kind probeert te beschermen. Van iedere olifant die wordt ingezet voor olifantenritten en -shows moet ‘de wil worden gebroken’. Dit gebeurt door het dier op jonge leeftijd dagenlang vast te binden, uit te hongeren en te mishandelen.

olifantenritten
© World Animal Protection

Arke steunt actie

Reisorganisatie Arke ondersteunt de actie van World Animal Protection. Elise Allart, Manager Duurzaam Toerisme Arke:

“Arke biedt sinds 2010 alleen nog olifantvriendelijke excursies aan. Olifantenritjes en -shows zijn niet meer van deze tijd. Het is onverantwoord om de veiligheid van de vakantieganger in het geding te brengen en een bijdrage te leveren aan de instandhouding van illegale handel en dierenleed.”

Olifantenleed nog onbekend

Veel reisorganisaties schrapten in de afgelopen jaren de olifantenritten en -shows uit hun programma’s, dankzij de campagnes van World Animal Protection. Bij de toerist zelf heerst er echter nog veel onwetendheid over het leed achter dit vermaak.

World Animal Protection voert al jaren campagne om een einde te maken aan het olifantenleed in de toeristenindustrie. Dit jaar roept de organisatie in het bijzonder de toeristen zelf op om geen olifantenritten meer te maken.

Persbericht World Animal Protection