Dit jaar was een topjaar voor de grote stern op Texel. Op de schelpenstrandjes van Ottersaat en Utopia hebben ongeveer 5000 paar sterns gebroed.

Grote sterns
Grote stern | Foto: MPF (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons 
Het begin van het broedseizoen begon slecht voor de vogels. Veel jongen van het eerste nest haalden het niet. Waarschijnlijk door de onervarenheid van de ouders, zo brachten zij bijvoorbeeld veel te grote vis voor de kuikens mee. Later in het broedseizoen begonnen veel sterns met een tweede nest en werd 2013 toch een groot succes voor de grote sterns.

Ottersaat en Utopia zijn perfect voor de grote stern. De gebieden liggen tegen de Waddendijk aan, hoog genoeg om niet bang te zijn voor hoog water. In zee vinden zij voldoende voedsel.

Schelpeneilandjes
De grote sterns broeden graag op kale strandjes. Daarom heeft Natuurmonumenten speciaal voor de grote stern schelpeneilandjes aangelegd. De strandjes worden regelmatig schoongespoeld door het water van de zee. Binnendijks gebeurt dat dus niet. Elk jaar worden door vele vrijwilligers de eilandjes schoongemaakt en weer voorzien van een nieuwe laag schelpen. Voor het volgende broedseizoen.

Bron: Natuurmonumenten.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven