Het dieet van krokodillen bestaat niet alleen uit vlees, maar bij zeker de helft van alle krokodilachtigen ook uit fruit. Dit blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Door fruit te eten bevorderen de dieren wellicht hun spijsvertering en dragen ze  bij aan de verspreiding van zaden van planten. Dit schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Journal of Zoology.

krokodillen
Krokodil | Foto Angelique Lagarde

Bewust of toeval

Dit onderzoek bestond uit de analyse van de maaginhoud van een flink aantal krokodilachtigen in het Everglades National Park in Florida, Verenigde Staten. In de magen van 13 van de 23 soorten troffen ze fruit aan, zoals vijverappels en watermeloen. Het is nog niet duidelijk of de krokodillen bewust zelf  fruit hadden gegeten of dat hun prooien net fruit op hadden.

Betere spijsvertering

Ook in Azië wordt onderzoek gedaan naar de eetgewoonten van krokodillen. Hier werd onlangs wel een krokodil gezien die een watermeloen at, valt te lezen in New Scientist. Gedacht wordt dat de zaden van vruchten als een soort maalstenen werken in de maag, waardoor de reptielen het vlees beter kunnen verteren.

Verspreiding zaden

Van deze kringloop profiteren planten ook, want de krokodillen leggen enorme afstanden af en verspreiden de zaden zo over een heel groot gebied.

‘Gezien het aantal zaden dat we vonden in de magen van krokodillen in de Everglades, vermoeden we dat deze manier van verspreiding van sommige moerasplanten belangrijk is’, zegt hoofdonderzoeker Thomas Rainwater.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde