Een historisch begin van het jaar voor de Venezolaanse stad San Cristóbal! Voor het eerst in 56 jaar vinden geen stierengevechten plaats tijdens het jaarlijkse stadsfeest Feria Internacional de San Sebastián. Dit vindt gewoonlijk plaats in januari en is het belangrijkste stadsfeest in de staat van Táchira. Door de uitbraak van Covid-19 is het afgelast, al zal men enkele onderdelen online houden.

stierengevechten
Voor het eerst in 56 jaar geen stierengevechten in San Cristóbal, Venezuela | Foto: Pixabay

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) noemt dit een belangrijk moment, aangezien Venezuela één van de stierenvechtlanden is waar het einde van het stierenvechten zeer nabij is. Het niet doorgaan van de stierengevechten in San Cristóbal vormt een grote klap voor de stierenvechtsector in het Latijns-Amerikaanse land.

In december nog maakte het stierenvechtbedrijf Miura groots bekend dat zij toestemming had gekregen om de arena te mogen gebruiken voor eind januari. Ook meldde Miura dat ze enkele nationale stierenvechters in dienst zou nemen voor de stierengevechten. Maar alles werd opeens ontkend toen de gemeentelijke en regionale autoriteiten zich hiertegen uitspraken.

Eerst reageerden de gezondheidsautoriteiten van de staat van Táchira, die adviseerden om alle festivals en publieke evenementen te annuleren in verband met Covid-19. Later reageerde het gemeentehuis van San Cristóbal: alle evenementen werden geannuleerd. Ook de regering van de deelstaat van Táchira maakte bekend dat ze maatregelen zou gaan treffen om de verspreiding van corona tegen te gaan.  Een daarvan was het afgelasten van alle evenementen.

Zelfs de stierenvechtersgilde had kritiek op Miura, maar om hele andere redenen: ze vonden de vijf duizend dollar die het bedrijf aanbood als salaris voor hun diensten een belediging. De beheerders van de arena van San Cristóbal ontkenden dat er stierengevechten in de planning stonden, of dat er plannen waren om deze te organiseren.

Strijd in Venezuela

In 2017 kwam een verbod op de stierengevechten in Maracaibo. Verder zorgt de economische situatie in het land er ook voor dat, in de weinige plaatsen waar men stierengevechten houdt, er nog minder publiek komt. Al vóór Covid-19 balanceerden diverse fokkerijen van vechtstieren op de rand van een faillissement. In 2019 werden in Venezuela maar zeven stierengevechten gehouden. Corona zal de situatie voor de stierenvechtsector in Venezuela alleen maar verder verslechteren. CAS Internatinal en haar zusterorganisaties zetten hun strijd verder voort. Hun doel is het stierenvechten te beëindigen waar het nog toegestaan is.

Bron: