Een app van Nederlandse bodem, waarmee gezien kan worden of er kleine deeltjes plastic in cosmeticaproducten zitten (microplastics), kan vanaf september ook door Spaans-, Engels-, Frans- en Duitstalige consumenten worden gebruikt. Dat meldde de maker van de app, de stichting Plastic Soup Foundation. Ook wordt er gewerkt aan een versie voor Windows en Android.

Plastic Soup Foundation
Screenshots app

Plastic Soup Foundation

De Plastic Soup Foundation wil ervoor zorgen dat deze kleine plastic deeltjes uit onze producten verdwijnen. Microplastics zitten onder meer in shampoo’s en tandpasta’s en ondanks dat ze microscopisch klein zijn, bevatten ze giftige stoffen en zijn daardoor slecht voor ons milieu. Eenmaal in ons water en in onze voedselketen zijn ze niet meer op te ruimen. Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation vindt de microplastics volstrekt onnodig, omdat er ook afbreekbare alternatieven voorhanden zijn.

De app

De app, waarmee je producten kunt scannen op termen als ‘polyethyleen, nylon en polymethylmethacrylaat’ is in Nederland al meer dan 5.000 keer gedownload. De stichting krijgt van de milieuorganisatie van de VN en het ministerie van Infrastructuur en Milieu subsidie om de software uit te breiden en dus ook in andere talen beschikbaar te maken. Plastic Soup Foundation verwacht dat de aantal downloads op zal lopen tot wel meer dan 100.000 keer.

Benieuwd naar de app? iTunes

Bron: Kassa.nl ©PiepVandaag.nl Leonie Wielink