Voor het eerst in ruim twee decennia heeft een karetschildpad eieren gelegd op het strand van Lagun. Dit is een populair strand dat door veel toeristen wordt bezocht. De karetschildpad is een bedreigde diersoort die in de wateren rond Curaçao vaker voorkomt. De dieren worden erg groot, zeker een halve meter lang. De karetschildpad die eieren legde op dit strand was zelfs een meter en tien centimeter groot, vier centimeter onder het wereldrecord. De grootte van het schild geeft aan hoe oud de schildpad ongeveer is, deskundigen schatten haar tussen de 25 en 30 jaar.

karetschildpad
Karetschildpad | Foto B.navez via Wikimedia Commons

Nest vol eieren

Afgelopen zaterdagnacht om 02.00 uur zagen mensen dat de schildpad een plekje uitzocht op het strand en honderden eieren legde, in vier uur tijd. Daarna vertrok ze weer naar zee. Schildpadden laten hun nest onbeheerd achter: na zo’n zestig dagen komen de eieren uit en kruipen de kleintjes zelf naar zee.

Bescherming

Volgens dr. Sue Willis van de stichting Sea Turtle Conservation Bonaire zal dit een van de vijf tot zeven nesten zijn die de karetschildpad gewoonlijk legt. Peter Koster beheert appartementen bij de baai van Lagun en filmde hoe het enorme dier haar eieren legde. Aangezien het strand druk wordt bezocht en hij verwacht dat het nest een attractie op zich wordt, heeft hij een afzetting gemaakt en houdt hij de plek in de gaten.

Bij het licht van de maan

Over zo’n twee maanden komen de eieren uit en moeten de kleine karetschildpadjes hun weg zoeken. Hiervoor moeten de kunstmatige lichten langs het strand uit, want de diertjes bepalen de juiste weg naar zee aan de hand van het maanlicht.

Bron: NOS .nl ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.