De Zoological Society of London (ZSL) en de Species Survival Commissie van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) hebben een lijst opgesteld met daarop de top 100 meest bedreigde dier-, plant- en schimmelsoorten ter wereld. De kans dat deze uitsterven is heel groot.

Rapport Priceless or Worthless
De 100 meest bedreigde soorten | Rapport Priceless or Worthless

Meer dan achtduizend wetenschappers hebben aan het onderzoek meegewerkt. Op de lijst staat bijvoorbeeld een dwergluipaard, de escudo-eilandluipaard, die alleen maar voorkomt op een eiland in de buurt van Panama.

“Alle soorten op de lijst zijn uniek en onvervangbaar”, zegt Ellen Butcher (ZSL), coauteur van het rapport. “Als ze verdwijnen, kunnen we ze met geen geld ter wereld terugbrengen. Maar als we meteen in actie schieten, kunnen we ze de kans geven om te vechten voor hun overleven. Maar dan moet de samenleving wel het morele en ethische standpunt steunen dat alle soorten een inherent bestaansrecht hebben.”

De bedreiging van de verschillende soorten is vooral veroorzaakt door de mens, maar bijna in alle gevallen geloven de wetenschappers dat uitsterven voorkomen kan worden, door de focus te leggen op conservatie. Eerder werden al successen behaald met Przewalski paarden en de bultrug. De hoop is dat door het rapport de conservatie van ‘waardeloze’ (lees: economisch minder interessant) soorten hoger op de agenda komt te staan bij NGO‘s over de gehele wereld.

Het rapport is hier te vinden.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.