Stichting Animal Rights maakt zich ernstig zorgen om het dierenleed dat gepaard gaat met de jacht op de gans. Afgelopen zaterdagochtend maakte de dierenrechtenorganisatie beelden van de ganzenjacht in de Hoeksche Waard. “We zagen aangeschoten ganzen die minutenlang aan het spartelen waren in het veld: een ware lijdensweg,” aldus Animal Rights directeur Robert Molenaar.

ganzen
©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Dierenleed
Op de beelden is te zien hoe zo’n jachtpartij eruit ziet. Dieren die geraakt worden vallen hard naar beneden. “Jagers stellen zich verdekt op in de velden en omringen zich met lokganzen en bootsen ganzengeluiden na. Overvliegende ganzen zetten dan de landing in en worden genadeloos uit de lucht geschoten, “ aldus Molenaar.

Volgens de gedragsregels van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging moet de jager alle middelen aanwenden om dieren niet onnodig te laten lijden. Molenaar:

“In de praktijk zie je dat aangeschoten ganzen vaak nog leven en minutenlang in doodstrijd verkeren: zij fladderen met hun vleugels en proberen te ontkomen.”

Op de beelden is te zien dat de jachthond met de gewonde gans speelt en de jager tergend langzaam uit zijn jachtput komt. Hij pakt de gans bij zijn nek en het lijkt erop dat de jager die probeert te breken.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Ganzenjacht
De provincie Zuid-Holland wil dat de ganzenpopulatie met 100.000 dieren wordt teruggebracht. Om dit voor elkaar te krijgen worden uitgebreide ontheffingen verleend aan jagers. In 2015 werden zo’n 40.000 ganzen geschoten in Zuid-Holland, waarvan een kwart in de Hoeksche Waard.

Stichting Animal Rights vindt juist dat we moeten accepteren dat wilde dieren ook bij ons landschap horen:

“Het is een feit dat Nederland niet alleen een aantrekkelijk land is voor mensen, maar ook voor dieren. Laat de gans grazen op aangewezen fourageerplekken en verjaag de dieren met diervriendelijke lasers op plekken waar ze niet welkom zijn, zoals bij vliegvelden.

Persbericht Animal Rights