ProefdiervrijOp 11 maart 2013 is het afgelopen met dierproeven voor cosmetica. Dan worden de inspanningen van Proefdiervrij en van  heel veel collega’s uit de Europese Unie eindelijk beloond. Als de Europese Commissie lef heeft tenminste.

Sinds 11 maart 2009 geldt een gedeeltelijk handelsverbod in Europa voor cosmetica die op dieren getest is. Alleen testen op langdurige blootstelling, invloed op de reproductie en toxicokinetiek (lees: hoe verplaatst een stof zich in je lichaam) zijn daarvan uitgezonderd. Daarvoor heeft de cosmetische industrie nog tot 2013 om hiervoor proefdiervrije testen te ontwikkelen.

Maar dat gaat niet lukken, die deadline wordt niet gehaald. De Europese Commissie snapt wel dat het haar geloofwaardigheid geen goed doet als zij voor de derde keer met een uitstel komt. Daarom zijn ze nu aan het kijken naar mogelijkheden om een achterdeurtje in te bouwen. En dan blijven dierproeven voor cosmetica nog steeds mogelijk. Idioot toch?

Dat mag niet gebeuren. Daarom gaat Proefdiervrij een jaar lang iedereen stimuleren om luid en duidelijk te laten horen dat dit niet kan. Minister Schippers heeft zich al een paar uitgesproken voor handhaving van het verbod. Kamerleden als Esther Ouwehand en Tjeerd van Dekken maken zich er ook sterk voor. En bij een eerste verkenning die Christiaan Wittevrongelen ik in Brussel hebben gedaan vorige week, vonden we ook veel weerklank.

Time 2 make up! Hou de site van Proefdiervrij in de gaten voor nieuws over de campagne en volgens ons op Twitter en Facebook.