Keuzes maken. Dat is voor iedereen moeilijk. Keuzes maken betekent iets krijgen, maar ook iets laten. Impulsaankopers beseffen dat niet altijd. Zij kopen een hond, of krijgen hem van iemand. Ze krijgen gezelschap en soms een ‘mode icoon’. Als gevolg moeten ze ook dingen laten. Veel van huis zijn bijvoorbeeld. En lang op de bank zitten, want er moet gewandeld worden. Heeft de hond dure medische hulp nodig? Dan kunnen ze geen nieuwe tv kopen of op vakantie gaan.

fotowedstrijd Bowie hond hondenmens

Dingen krijgen is meestal leuk. Dingen laten is meestal niet leuk. Sommige mensen maken keuzes om hun hond gelukkig te laten zijn, zonder morren. Dat zijn de echte hondenmensen. Zij doen en laten al het juiste voor hun hond. Helaas is niet iedereen een hondenmens. Er zijn ook veel mensen met een hond. Anders dan hondenmensen, vinden zij het lastig om de juiste keuzes te maken. Ze geven aan voor de hond geen geld of tijd te hebben. Regelmatig is het echter zo dat ze het geld of de tijd er niet voor óver hebben.

De hond is duur of lastig. Hij moet weg. Of het probleem met de hond moet weg. De hond blaft te veel. Hij poept te veel. Hij plast te veel. Hij eet te veel. Hij wil te veel. Hij vraagt te veel. De hond is er toch voor hen? Dat is het wereldbeeld van deze mensen met hond. Dat zij er voor de hond moeten zijn, is hen vóór de aanschaf onvoldoende duidelijk geworden. Helaas voor hen en de hond.

Ieder mens heeft baat bij een hond, maar een hond heeft niet automatisch baat bij een mens. Een hond is gebaat bij een hondenmens, niet bij een mens met hond.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl