De Russische Staatsdoema heeft een nieuwe wet aangenomen die stropers harder aan zal pakken. Dit wetsvoorstel werd ingediend door president Vladimir Poetin in maart 2013 naar aanleiding van een meeting met de directeur van het Wereld Natuur Fonds (WWF) in augustus 2012.

Siberische tijger - Rusland
De Siberische tijger is vaak slachtoffer van Russische stropers en handelaren | Foto: Tambako the Jaguar via Compfight cc

Het wetsvoorstel houdt in dat iedereen die betrapt wordt op het illegaal handelen in met uitsterven bedreigde diersoorten strafrechtelijk vervolgd kan worden. Voorheen konden alleen smokkelaars die handelden in diersoorten die meer dan (omgerekend) zo’n 23.000 euro opleverden vervolgd worden. Echter is er nooit per diersoort een waarde bepaald, wat het onmogelijk maakt om te bepalen of smokkelaars onder dat bedrag bleven of niet. Met als gevolg dat strafrechtelijk onderzoek doen moeilijk was, en er dus weinig stropers werden opgepakt en vervolgd.

Vanaf heden is het stropen, bezitten en vervoeren van producten van bedreigde diersoorten verboden. Igor Chestin, directeur van de Russische tak van het WWF is blij met de nieuwe regels:

“De waarde van de producten maakt niet meer uit, we hebben hier 15 jaar voor gewerkt en nu eindelijk worden er hardere maatregelen genomen.”

Het is nu alleen wel zaak om meer rangers aan te stellen om stropers en handelaren tegen te gaan.

Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk