Honden worden vaak langdurig alleen gelaten met probleemgedrag tot gevolg. Voor een roedeldier geeft gebrek aan gezelschap stress.

Hondenfrisbee
Foto: e³°°° / Foter / CC BY-SA

Eenzaamheid

Honden zijn zeer sociale dieren die graag gezelschap hebben. Toch leeft 80 procent van de 1,5 miljoen honden in Nederland zonder soortgenoten. Ook het baasje biedt weinig soelaas: veel honden worden langdurig alleen gelaten, bijvoorbeeld als de eigenaar werkt. Voor een roedeldier geeft gebrek aan gezelschap stress. De eenzaamheid en verveling die hierdoor ontstaan, zorgen vaak voor probleemgedrag: blaffen, janken en huilen (om aandacht te vragen), het stukmaken van huisraad, niet eten en drinken als de baas er niet is, overmatig kwijlen, overgeven, zichzelf verwonden, onzindelijkheid en apathie.

Gezelschap 

Het probleemgedrag loopt soms zo uit de hand, dat de eigenaar ervoor kiest om afstand te doen van zijn hond.

“Het ongewenste gedrag is echter prima aan te pakken door het dier meer aandacht te geven”, zo stelt Yvonne Stroomer van de Sophia-Vereeniging. “Gezinsleden kunnen de eenzaamheid voorkomen door de hond gezelschap te bieden. Dat betekent niet alleen veel thuis zijn, maar ook veel interactie tussen hond en gezinsleden, bijvoorbeeld door spelletjes te doen. Met onze dierendagactie geven we een speeltje weg waarmee hondeneigenaren meteen de daad bij het woord kunnen voegen”, aldus Stroomer.

Hondenfrisbee-actie op Dierendag

Speciaal voor dierendag is er vanaf 4 oktober een op=op-actie voor hondeneigenaren die meer aandacht en tijd aan hun dier willen besteden. De Sophia-Vereeniging stelt via haar website 500 hondenfrisbees ter beschikking tegen een kleine bijdrage van €1,50 voor de verzendkosten. Wilt je meedoen? Sms het woord ‘FRISBEE’ naar 4333. Je krijgt dan een unieke sms-code die je hier invult. Beschik je niet over een mobiele telefoon, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 020 – 623 61 67. Verdere bestelinformatie is te vinden op www.sophia-vereeniging.nl. Tevens kunnen hondeneigenaren het online Hondenspreekuur bezoeken, met gratis advies over het (probleem)gedrag van hun huisdier.

Persbericht Sophia Vereeniging